V Terezíně zrekonstruují za 500 milionů korun čtyři objekty

Vložil
ČTK
04.05.2010 17:25
Terezín (Litoměřicko) - V Terezíně na Litoměřicku se za pomocí dotace 500 milionů korun z fondů Evropské unie v následujících třech letech zrekonstruují čtyři historické objekty. V budovách Kavalír 2, Retranchement 5, Dělostřeleckých kasárnách a Jízdárně budou především muzea a historické expozice. Smlouvu o dotaci dnes v Terezíně podepsala hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová a ministr kultury Václav Riedlbauch.

    Příjemcem dotace je zájmové sdružení Terezín - město změny, které založil Ústecký kraj a město Terezín. Projekt oživení historických památek v Terezíně je zaměřen na vzorovou obnovu předem vytypovaných objektů. V objektech budou kromě historických expozic k vidění ukázky řemesel či vojenského výcviku při speciálních tematických prohlídkách. K tomu mají dopomoci různé místní zájmové historické organizace a spolupracující muzea. Všechny objekty by měly být zrekonstruované do roku 2013.
    Dotace byla přidělena z Integrovaného operačního programu z oblasti národní podpory využití potenciálu kulturního dědictví. Zprostředkovatelem dotace je ministerstvo kultury. Terezín je na kandidátní listině pro zápis na seznam památek světového kulturního dědictví UNESCO. "Proto usilujeme o to, abychom realizací projektu dosáhli znovuoživení významných památek a rozšířili povědomí o městě Terezín jako zachovalé vojenské pevnosti," uvedla hejtmanka.
    Práce na objektu Kavalír 2 budou zahájeny rekonstrukcí takzvaných zelených střech, následně bude zrekonstruována celá stavba. Ve spolupráci s Vojenským historickým ústavem tam vznikne Dělostřelecké muzeum. Miloslav Kubíček z Občanského sdružení přátel historie města Terezín ČTK řekl, že na práce na zelených střechách už bylo vydáno stavební povolení, na rekonstrukci objektu se očekává v nejbližších dnech. Práce by tak měly začít ještě letos.
    V objektu Retrachement 5 bude zřízeno Centrum obnovy a využití vojenských pevnostních systémů. Mělo by mapovat jejich vývoj, postupnou obnovu včetně postupů. Vznikne tam i stálá expozice vojenského života v 18. století. Jízdárna by po rekonstrukci měla sloužit původnímu účelu, tedy pro výcvik dobového vojenského jezdectva. Ve zrekonstruovaných Dělostřeleckých kasárnách by měl sídlit mimo jiné Nadační fond Leo Becka. Pro tyto objekty se nyní zpracovávají studie, do roka by mělo být pro rekonstrukci vydáno stavební povolení.
    Terezín jako pevnostní město se stavěl v letech 1780 až 1790 jako vojenská obrana před vpády Prusů. Je vrcholem pevnostního stavitelství bastionového typu. Za druhé světové války Terezín zneužili nacisté, kteří v něm zřídili židovské ghetto a koncentrační tábor. Do 90. let minulého století mnoho objektů využívala armáda, od jejího odchodu vesměs chátrají. V minulých letech se objevilo několik snah město oživit, kvůli nezájmu nebo penězům ale ztroskotaly. Až nyní se všichni shodli, že jde o nový začátek, který městu přinese nový život.
0 komentářů
přidat komentář

Související články