Projekt na trasu D pražského metra připraví Metroprojekt

Vložil
ČTK
03.05.2010 13:45
Praha

Praha - Firma Mott MacDonald stáhla své připomínky k vyřazení z výběrového řízení na zpracování projektu trasy D pražského metra. Soutěž tak může být uzavřena a na stavbu nové linky metra může začít připravovat plány společnost Metroprojekt. Novinářům to dnes řekl místopředseda představenstva pražského dopravního podniku (DPP) Antonín Weinert (ČSSD). Stavební práce by mohly začít asi v roce 2013.

    Společnost Mott MacDonald podala na zpracování projektu metra z centra Prahy do Písnice nejnižší nabídku, dopravní podnik ji ale ze soutěže vyřadil kvůli pochybnosti o její reálnosti. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ale rozhodnutí zrušil. DPP ale posléze firmu znovu z výběrového řízení vyřadil, údajně kvůli "nedodržení základních kvalifikačních předpokladů pro účast v soutěži".
    Mott MacDonald se nakonec rozhodla ve sporu nepokračovat. "Je to bolestné rozhodnutí. Nemůžeme dál pokračovat, náklady s tím spojené jsou značné. Nevidíme konce," řekl ČTK ředitel firmy Jiří Petrák. Rozhodnutí podle něj přišlo z Velké Británie, kde sídlí vedení společnosti.
    Dopravní podnik v tendru hledá firmu na zpracování projektové dokumentace pro územní a stavební řízení a výkon autorského dozoru na stavbu části trasy D. Zakázku vyhlásil loni v květnu. Podle mluvčího DPP Ondřeje Pečeného může být nyní výběrové řízení uzavřeno. Vítězem se tak stane firma Metroprojekt a s ním vlastnicky propojená firma SUDOP. Za práci dostane téměř 500 milionů korun.
    První stavební práce ale podle vedení DPP začnou nejspíš až na konci roku 2013, kdy budou k dispozici všechna stavební povolení. Nová linka má protínat centrum metropole od Hlavního nádraží po Depo Písnice, ulehčit má především přetížené trase C. Stavba bude rozdělena do tří etap, měřit bude 11 kilometrů a povede přes náměstí Míru, Pankrác, Krč a Libuš. Moderní vozy budou řízeny dálkově.
    Stavba by měla stát podle odhadů více než 40 miliard korun. Podle předsedy představenstva DPP Davida Vodrážky (ODS) není zatím jasné, zda vše zaplatí Praha nebo dostane příspěvek od státu, uvažuje se také o takzvaném PPP projektu, kdy by peníze metropole získala ze soukromých zdrojů.

Související články