Horšovský Týn má novou rozhlednu na Šibeničním vrchu

Zdroj
Lada Pešková
Vložil
ČTK
29.04.2010 20:55
Horšovský Týn (Domažlicko) - Asi jednadvacetimetrová dřevěná rozhledna s pěti plošinami nabízí ode dneška výhledy na panorama Horšovského Týna na Domažlicku, blízkého i vzdáleného okolí. Hranolová stavba s křížem na vrchu stojí na Šibeničním vrchu, kde se dřív vykonávaly popravy a kde před sto lety stála poutní kaplička. Rozhlednu po šestiletém úsilí vybudovalo sdružení pro výstavbu rozhledny, řekl dnes ČTK jeho šéf Luděk Thomayer.
    "Rozhledna nabízí krásné pohledy. Jsou vidět pohraniční hory - celá Šumava a Český les, Horšovský Týn a Sedmihoří. Nejkrásnější je pohled na pásmo Českého lesa od Čerchova až po Přimdu," popsal. Vyhlídková terasa rozhledny je sice pouze ve výšce asi 13 metrů, díky kopci stojí asi sto výškových metrů nad úrovní Horšovského Týna.
    Stavba přišla na 1,5 milionu korun, z toho 990.000 korun získalo sdružení z EU. Zbytek pokryly dotace města a sponzorů. "Město je největším sponzorem, dávali jsme z rozhodnutí zastupitelstva 150.000 korun," řekl starosta Josef Holeček. Na stavbě se mohli finančně podílet i občané symbolickou koupí jednoho schodu za 1500 korun.
    Kromě samotné stavby peníze stačily ještě na expozici uvnitř rozhledny, která připomíná kapličky, kříže, boží muka, selské usedlosti, mlýny a poutě v okolí Horšovského Týna. Sdružení připravilo také naučnou stezku se šesti zastaveními, která přibližují historii města a řemesel, hrdelní právo na Šibeničním vrchu, dějiny pivovaru ve městě, přírodu polesí Peřina, popisují stavbu rozhledny, bývalou kapli i  lurdskou poutní tradici, dodal starosta.
    Rozhledna stojí v místech, kde bývala poutní kaple Panny Marie Lurdské; její půdorys je na vrchu nově vyznačen. Kaple vznikla po roce 1910, kdy na místní věřící zapůsobila pouť do francouzských Lurd tak, že se rozhodli postavit také svatostánek. Brzo se stal poutním místem. Poslední velká pouť se konala v roce 1939. Pak kostelík chátral. V polovině 60. let už zdevastovanou stavbu odstřelili vojáci z nedaleké vojenské střelnice.
    Díky rozhledně na Šibeničním vrchu je Plzeňský kraj bohatší o  další místo nabízející pohledy z výšek. Podle turistického portálu kraje turisturaj.cz jsou v  regionu téměř čtyři desítky vyhlídkových věží a rozhleden, další vznikají.
    Na konci minulého roku byla po několikaletém snažení nadšenců otevřena sedmadvacetimetrová rozhledna na vrchu Sedlo u Sušice za 6,5 milionu korun, letos v létě by měla být zpřístupněna nová třicetimetrová rozhledna na Chlumu u  Chanovic na Klatovsku za téměř tři miliony korun. Na Kdyňsku se připravuje studie na stavbu rozhledny na vyhlídkovém místě svatá Markéta v Dlažově, rokycanská radnice by chtěla postavit rozhlednu na vrchu Kotel nedaleko města.
0 komentářů
přidat komentář