Oscar Niemeyer byl v neděli hospitalizován

Rio de Janeiro - Známý brazilský architekt Oscar Niemeyer byl v  neděli hospitalizován v Riu de Janeiro s infekcí močových cest. Oznámila to agentura AFP s odvoláním na nemocniční zdroje.
    "Niemeyer byl hospitalizován v neděli odpoledne kvůli infekci močových cest. Nyní prodělává testy. Je při vědomí, jeho stav je stabilizovaný, ale nemocnice zatím nestanovila datum jeho odchodu," prohlásil zástupce nemocnice Samaritano v jižní části města.
    Loni v září strávil 102letý architekt ve stejné nemocnici tři týdny. Podrobil se dvěma operacím kvůli silným bolestem v břišní oblasti. Při jednom zákroku mu byl operován žlučník a o týden později nádor v tlustém střevě.
    Niemeyer je po světě známý mimo jiné futuristickými stavbami v  brazilském hlavním městě, jež bylo slavnostně otevřeno právě před půlstoletím. Minulý týden ale na monumentálních oslavách v Brasílii chyběl, jelikož, jak vysvětlil, mu v cestě letadlem zabránily problémy s páteří. A cesta autem by byla příliš dlouhá (obě města dělí 1200 kilometrů).
    Oscar Niemeyer se narodil 15. prosince 1907 v Riu. Na svém kontě má přes 600 architektonických projektů po celém světě - patří k nim například slavný sambodrom v Riu, ale podílel se i na budově OSN v New Yorku. Jeho styl se vyznačuje křivkami jako pocta "tělu brazilské ženy".
0 komentářů
přidat komentář

Související články