Horská Kvilda dává dohromady obecní úřad, který vyhořel

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
26.04.2010 20:10
Horská Kvilda (Klatovsko) - Šumavská vesnička Horská Kvilda, kde 10. dubna vyhořel obecní úřad se dvěma byty, chce v opravené budově už koncem května otevřít volební místnost. Místní lidé už vyklidili dům a zbourali zbytky střechy i prvního patra, které statik nařídil odstranit. Pojišťovna už obci nabídla zálohy a vyplatí jí celou škodu, která se bude pohybovat mezi třemi až pěti miliony korun. ČTK to řekl starosta obce Jan Janoušek.
    "Pojišťovna by nám měla uhradit vše včetně pojistky na spodní část, která je promočená. Okamžitě nám nabídla, že vyplatí zálohy. Nějakou spoluúčast ale asi mít budeme," dodal. Obec, kde žije 73 trvalých obyvatel, chce začít opravovat nejdéle do měsíce. Na Šumavě je potřeba stavět rychle, dodal starosta. Obce postavila objekt před devíti lety za 11 milionů Kč.
    Požár vznikl v patře objektu, kde byly dva byty, z nichž jeden byl obecní a druhý pronajímá svému zaměstnanci Národní park Šumava. Park i obec zajistily rodinám náhradní bydlení. Podle odhadu hasičů byla škoda tři miliony korun, obec se ale domnívá, že to bude více. "Příčina a výše škody bude známa zhruba do měsíce, dokdy ji vyhodnotí znalci z oboru chemie a elektro," řekla krajská mluvčí hasičů Alena Marešová.
    Obec nyní nepoužívá ani přízemí, protože je promočené a jsou tam přerušené elektrické rozvody. "Obecní úřad jsme přestěhovali k nám domů. Počítáme ale, že volební místnost už tam zprovozníme," řek Janoušek. Nedokázal odhadnout, kdy bude vše hotové. Ještě nemáme ani dohodnuté ceny se stavebními firmami, dodal.
    Místní lidé už ve spolupráci s firmou zbourali vyhořelé části domu. "Patro už je zbourané na stropy, přes sobotu a neděli jsme tu měli brigádu. Chodí lidé, kteří mají vztah k obci. V sobotu jich přišlo sedm, v  neděli šest, předminulé úterý a středu jsme objekt vyklízeli," dodal Janoušek.
0 komentářů
přidat komentář