Budova NM nabídne po opravě zasklené dvorany i věž s vyhlídkou

Zdroj
Jiří Borovička
Vložil
ČTK
20.04.2010 09:40
Praha

Praha - Oba návštěvníkům dosud nepřístupné vnitřní dvory budovy Národního muzea v Praze (NM) při chystané rekonstrukci zakryjí prosklené střechy, vzniknou z nich haly pro výstavy a společenské akce. Parkoviště zůstane zachováno, nad ním bude společenská dvorana s kavárnou a muzejním obchodem. Hlavní věž muzea se změní ve vyhlídkový salonek. I takové jsou záměry vedení této muzejní instituce, jak by měla jeho hlavní budova po rekonstrukci vypadat.

    Historická budova Josefa Schulze patří mezi národní kulturní památky. "Nehledáme zásadní změny architektury - krásný objekt chceme upravit pro 21. a další století," řekl ČTK ředitel Národního muzea Michal Lukeš. Připomněl, že rekonstrukce zahrne i velký objem restaurátorských a památkářských prací, protože budova je bohatě zdobena a vybavena uměleckými díly. Také proto jsou všechny záměry průběžně konzultovány a schvalovány památkáři.
    Ve veřejné soutěži na zhotovení projektu rekonstrukce zvítězil konglomerát ateliérů VPU DECO a SUDOP Praha. Cílem zadavatelů bylo nalézt profesionální projektanty schopné naplnit představy vedení muzea a respektovat odkaz architekta Schulze. Rekonstrukce začne koncem příštího roku, potrvá do roku 2015 a má stát 4,5 miliardy korun. Tato částka zahrnuje například i rekonstrukci depozitářů v Terezíně, stěhování, částečné úpravy nové budovy a náklady na vybudování nových expozic.
    "Tím, který uvádí naše vize do technicky reálné podoby, je hlavní architekt Zdeněk Žilka, který už pro nás projektoval depozitář v Terezíně," řekl Lukeš. Další záměry počítají například s trezorovým depozitářem v podzemí, suterénními šatnami, dvěma výtahy pro veřejnost, které propojí všechna patra, i výtahem nákladním. V přízemí směrem ke Škrétově ulici vzniknou bezpečnostní sály pro zvláštní výstavy, vybavené moderním hasebním zařízením používajícím plyn.
    Prostory v prvním a druhém patře projdou minimálními zásahy; všechny budou určeny expozicím. Půdní vestavby budou odstraněny, nadále budou využívány k technickému zázemí. Plynovou kotelnu na parní topení mají v patrech nahradit přímotopy, v přízemí a suterénu bude i nadále teplovodní topení. Větrat se bude původními komínovými průduchy.
    V současné době se stěhuje přírodovědecký muzejní materiál do depozitáře v Horních Počernicích, další vzniká z bývalých kasáren v Terezíně. Tam budou přestěhovány exponáty Historického muzea, které se balí.
    "Hlavní budovu uzavřeme na podzim 2011, jakmile skončí velká výstava Staré pověsti české. Výběrové řízení na generálního zhotovitele stavby vyhlásíme začátkem příštího roku," uvedl Lukeš. Doufá, že se souběžně s opravou podaří přesunout magistrálu za muzeum a prostranství na horním konci Václavského náměstí revitalizovat. Harmonogram přípravných prací, s nímž souvisí i čerpání finančních prostředků, se podle Lukeše daří plnit. Do začátku stavebních prací bude z celkové částky na rekonstrukci proinvestováno zhruba 700 milionů korun.
    Budova Národního muzea, propojená s bývalým Federálním shromážděním podzemní chodbou, vytvoří jeden návštěvnický a technologický celek. Nabídne tisíce metrů čtverečních moderních expozičních i výstavních prostor, přednáškové a promítací sály, zázemí pro školy a práci s dětmi, muzejní obchody, restaurace a kavárny. Do nově získaného objektu byla už přestěhována veškerá muzejní administrativa včetně ředitelství.
    Národní muzeum obhospodařuje 20 milionů sbírkových předmětů a má pět desítek budov, z nichž je 20 výstavních. Vloni otevřelo Národní památník na Vítkově s expozicí věnovanou české a slovenské státnosti ve 20. století. Ve výhledu je oprava a inovace expozic Náprstkova muzea a vybudování muzeí dějin sportu a divadla. V plném provozu má být hlavní muzejní budova v roce 2018, kdy NM oslaví 200. výročí založení.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Nekonečná rekonstrukce
Marie
12.02.16 09:49
zobrazit všechny komentáře