Komise posoudila projekty zájemců o post ředitele NG

Vložil
ČTK
15.04.2010 10:10
Praha

Ministr Riedlbauch odlétá v sobotu na pracovní cestu do Argentiny.
Praha - Výběrová komise včera posoudila projekty sedmi kandidátů na ředitele Národní galerie v Praze (NG) a se všemi také osobně jednala. Výsledek jejího jednání ale znám není. Komentovat dnešní konkurz nechce jeho vyhlašovatel ministerstvo kultury, členové komise ani kandidáti. Předseda komise děkan FF UK Michal Stehlík ČTK pouze řekl, že komise doporučila ministrovi jednoho z kandidátů.
    "Protokol s pořadím kandidátů předá ve čtvrtek ministrovi její předseda," řekl ČTK mluvčí ministerstva Jan Cieslar. Ministr se dnes jednání neúčastnil, podle mluvčího se bude pravděpodobně chtít s kandidáty a jejich projekty sám seznámit. V nejbližších dnech nejspíše nerozhodne, neboť v  sobotu odjíždí na pracovní cestu do Argentiny.
    Ministr se ale doporučením komise řídit nemusí. Ministr Václav Riedlbauch dříve uváděl, že by chtěl nového ředitele NG vybrat ještě do květnových voleb.
    Členové komise museli ráno podepsat, že až do oficiálního vyhlášení výsledků nesmí říci nic nejen o výsledku dnešního jednání, ale ani o jeho průběhu. "Proběhlo to férově a příjemně," řekl pouze ČTK jeden z kandidátů, kurátor Richard Drury.
    "Svou koncepci jsem postavila hodně na managementu, myslím, že to pro Národní galerii je důležité. Měla jsem ale pocit, že to někteří členové komise nepovažují za důležité," řekla ČTK galeristka Monika Burian, která se o místo ředitelky také uchází. V komisi je podle ní určité rozpolcení, část jejích členů se obává změny. "Trochu to asi vyplývá z naší národní povahy," řekla. "Je to hledání a konečné rozhodnutí bude na panu ministrovi."
    Burian se také podle svých slov snažila zohlednit genderový aspekt. "Zvací dopis (na dnešní setkání) byl jen v mužském rodě," uvedla. V komisi jsou dvě ženy a deset mužů, do konkurzu se přihlásilo pravděpodobně šest mužů a dvě ženy, jednu ministerstvo vyřadilo; oficiálně ale jména kandidátů úřad dosud nepotvrdil.
    Burian se domnívá, že manažerka v čele NG by dokázala uplatnit ženskou diplomacii, vyjednávání, asertivitu a dokázala by možná více než muž zmírnit společenské napětí, které se kolem této významné národní instituce vytvořilo.
    Vedle zmíněných osob se konkurzu zúčastnili ředitel Sbírky starého umění NG Vít Vlnas, jeho předchůdce Jiří Fajt, ředitel Moravské galerie Brno Marek Pokorný a pravděpodobně i současný ředitel NG Milan Knížák. Nicole Šťávová z aukční síně Christie’s byla vyřazena kvůli nesplnění formálních požadavků a poslední zájemce by měl být finančník a sběratel, jehož jméno zatím není známo.
    Komisi sestavovalo ministerstvo se skupinou odborníků. Experti navrhli devět jmen, z  toho třetinu ze zahraničí. Ministerstvo ale pak zveřejnilo seznam 12 členů. Poměr českých a zahraničních expertů zůstal zachován, ale v komisi přibyli tři lidé, například ředitel sbírky moderního a současného umění NG Tomáš Vlček a člen vědecké rady NG Václav Pavlíček. Pokud je v konkurzu Knížák, posuzovali by tak projekt svého současného nadřízeného.
0 komentářů
přidat komentář

Související články