O sociálních bytech by vláda mohla jednat za dva týdny

Vložil
ČTK
06.02.2006 11:35
Praha

PRAHA - Ministerstvo pro místní rozvoj v současné době pracuje na návrhu definice tzv. sociálního bydlení, která by měla umožnit ponechat v příštích letech v nižší sazbě daně z přidané hodnoty výstavbu těchto obydlí. Zhruba za dva týdny by materiál mohla posoudit vláda. Ministr pro místní rozvoj Radko Martínek (ČSSD) to dnes uvedl v diskusním pořadu Nedělní partie televize Prima. Úřad podle něho nyní hledá způsob, jak udržet většinu nově budovaných bytů v nižší pětiprocentní sazbě.
    Pracovní verze návrhu zatím podle Martínka počítá s tím, že mezi sociální bydlení by patřily ty byty a domy, které využívají podporu Státního fondu rozvoje bydlení, či podpor ministerstva. Do stejné kategorie by měly patřit i vlastnické byty s rozlohou do 90 metrů čtverečních a rodinné domky do 150 metrů čtverečních. Na nižší sazbu by měly dosáhnout i domovy důchodců, domy s pečovatelskou službou, či sociální ústavy. Celkem by tato úprava měla pokrýt nejméně 70 procent nově stavěných bytů.
    Podle Martínka dnes může téměř každý dosáhnout na nějaký druh podpory. Mezi tu patří mj. také stavební spoření či hypotéky.
    Podle stínového ministra pro místní rozvoj Petra Gandaloviče (ODS) by vláda spíše měla usilovat o to, aby v případě existence platila výjimka pro veškerou výstavbu bytů. "Jestliže zavedeme nějaký velmi složitý systém definice sociálního bytu, tak se dostaneme do takové situace, že se to bude snažit nějak obcházet. Budou daňové úniky, podvody," uvedl.
    "Jestliže nám EU dala tato pravidla, tak my musíme najít systém, jak se z toho dostat," reagoval Martínek. Předpisy EU umožňují trvale používat sníženou sazbu DPH u výstavby a oprav bytů a obytných domů, pokud je přítomen sociální aspekt. U zbylých bytů bude muset být jejich výstavba zdaněna po roce 2007 základní 19procentní sazbou.
    Martínek dnes rovněž uvedl, že považuje za důležité, že Senát nezamítl v minulém týdnu zákon o nájemném. Horní komora Parlamentu vrátila sněmovně návrh zákona s pozměňovacím zákonem. Senát souhlasil s tím, že se má nájemné v bytech s regulovanými činžemi zvyšovat od ledna 2007 do roku 2010 v průměru o 14,2 procenta ročně. Na návrh ODS ale Senát odmítl umožnit od roku 2011 regulovat nájemné i v bytech, kde už nyní činže regulovány nejsou. Martínek však věří tomu, že sněmovna zákon schválí i tentokrát. "Jsem přesvědčen, že počet hlasů seženu a deregulovat se bude," uvedl Martínek.
0 komentářů
přidat komentář