V Brně se letos začne stavět Chovánek pro děti v tísni

Vložil
ČTK
06.04.2010 18:30
Brno

© Arch.Design s.r.o
Brno - V Brně se po letech plánování letos začne stavět Chovánek pro děti v tísni. Nové prostory v něm získá Dětské centrum Brno (dřívější kojenecký ústav), které nyní obývá nevyhovující vily v Pisárkách a Žabovřeskách. Náklady na stavbu se předběžně odhadují na 140 milionů korun. Nyní chce radnice vybrat stavební firmu, řekl dnes ČTK primátorův náměstek Ladislav Macek (ČSSD).
    Chovánek se má stavět ve Vejrostově ulici v Brně-Bystrci. Radnice uvažovala i o Líšni, a to kvůli vysokým nákladům na přeložky sítí, které je v  Bystrci před zahájením stavby potřeba udělat. Nakonec však podle Macka vyhrálo bystrcké řešení. V Líšni by radnice musela kupovat pozemek, a stavbou v této lokalitě by se tak neušetřilo.
    V novém domě se 60 místy budou sociální pracovnice a vychovatelé pečovat o děti bez domova v rodinných buňkách. Zařízení by mělo nabízet i krátkodobé pobyty dětem se zdravotním postižením, o které se jinak starají rodiče doma. Počítá se i s pobyty matek před utajeným porodem, informačním centrem a poradnou.
    Radnice předpokládá, že náklady na stavbu se jí zčásti vrátí. Hodnotu vil, které by po přestěhování dětského centra město mohlo prodat, odhadli znalci na 110 milionů korun.
0 komentářů
přidat komentář