Obvinění úředníka kvůli opravě Karlova mostu bylo zrušeno

Vložil
ČTK
06.04.2010 18:25
Praha

Praha - Státní zastupitelství pro Prahu 1 zrušilo obvinění šéfa pražských památkářů Jana Kněžínka. ČTK to řekl policejní mluvčí Tomáš Hulan. Kněžínek byl kvůli opravě Karlova mostu viněn z trestného činu maření úkolu veřejného činitele z nedbalosti. Podle Hulana ale kriminalisté rekonstrukci mostu dál prošetřují, dosud nebyl obviněn nikdo jiný.
    Kněžínek byl obviněn už v únoru, proti rozhodnutí podal stížnost. Obvinění pak bylo podle Hulana zrušeno k 31. březnu. Důvodem zrušení byly podle mluvčího formální nedostatky a nepřezkoumatelnost.
    "Je to absolutní uvolnění, já si prožil něco hrozného během jednoho měsíce. Dojetí, co vám ještě můžu říct," reagoval Kněžínek.
    Trestní oznámení na neznámého pachatele podali odpůrci způsobu oprav Karlova mostu z Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví. Vadilo jim, že před zahájením oprav nebyl údajně zpracován stavebně-historický průzkum a že nebyli informováni archeologové. Za viníka považovali hlavní město jako vlastníka mostu, magistrát jako orgán památkové péče a Národní památkový ústav.
    V souvislosti s rekonstrukcí mostu Plzeňský kraj minulý týden rozhodl, že udělí pražskému magistrátu pokutu 3,25 milionu korun za znehodnocení památkové hodnoty Karlova mostu během jeho rekonstrukce. Magistrát se proti pokutě odvolá.
0 komentářů
přidat komentář

Související články