V soutěži na velvyslanectví do Washingtonu zvítězili Chalupa architekti

Zdroj
Šárka Dvořáková
Vložil
ČTK
31.03.2010 23:50
Praha

Chalupa architekti
Kuba & Pilař architekti
lennox architekti

Praha - Ministerstvo zahraničních věcí (MZV) má návrh na novou budovu velvyslanectví ve Washingtonu. Vítězný návrh, který vzešel z  architektonické soutěže, lze ode dneška vidět v Sále architektů na Staroměstské radnici v Praze. Nová budova by měla nahradit současné sídlo, které je podle ředitele tiskového odboru MZV Jiřího Beneše z provozního i technického hlediska nevyhovující. Kvůli nedostatku peněz se ale podle něj začne stavět nejdříve v  roce 2013.
    Autorem vítězného návrhu je ateliér Chalupa architekti. Jejich řešení má půdorys ve tvaru písmene ypsilon. V "noze" písmene umisťuje reprezentační prostory, v ramenech naopak kanceláře administrativy. Budova bude využívat zvlněného terénu, zatímco reprezentační část bude jednopodlažní, část pro kanceláře pak čtyřpodlažní.
    "My jsme se naším návrhem snažili odpovědět na otázku, jak má vypadat ambasáda malého evropského státu v USA, ovšem národa s dlouhou historií. Domníváme se, že by to neměla být pevnost v  nepřátelském území," řekl ČTK autor návrhu Marek Chalupa. Podle něj by budova měla být přátelská a otevřená do prostor zahrady.
    MZV neuvedlo, kolik by výstavba nového sídla mohla stát. "O ceně není možno v tuto chvíli hovořit. Ta se samozřejmě bude upřesňovat a bylo by nezodpovědné vypouštět jakékoliv částky, byť odhady máme," konstatoval Beneš.
    Na druhém místě se umístil návrh ateliéru Lennox architekti, na třetím pak Kuba & Pilař architekti. Na výstavě se představuje všech 87 návrhů, které se soutěže zúčastnily.
    Současné sídlo zastupitelského úřadu pochází podle Beneše z 60. let 20. století. Podle MZV je efektivnější budovu zbourat a postavit novou. "Cena rekonstrukce by byla přibližně stejná, ale s ohledem na stáří budovy a současné požadavky na naše objekty bychom získali sice zrekonstruovanou, ale absolutně dispozičně nevyhovující budovu velvyslanectví," sdělil ČTK Beneš.
    O záměru vybudovat nové sídlo se rozhodlo na konci roku 2007. Loni v červnu MZV vyhlásilo architektonickou soutěž. Návrhy byly hodnoceny ve dvou kolech, do druhého kola postoupily čtyři návrhy.
    Výstava potrvá do 30. května, otevřena je v pondělky od 11:00 do 18:00, od úterý do neděle pak od 9:00 do 18:00.
24 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Kde jsou výsledky?
Honza
01.04.10 10:12
Obrazek by nebyl?
takyarchitekt
01.04.10 03:00
...
Milan
01.04.10 05:40
obrázek?
vít svoboda
03.04.10 08:40
komentář
komentátor
09.04.10 12:57
zobrazit všechny komentáře

Související články