Sobotka slíbil Brnu pomoc s financováním dopravních staveb

Zdroj
ČTK
Vložil
Jan Kratochvíl
05.09.2005 21:10
BRNO 5. září - Ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes vedení brněnské radnice slíbil pomoc s financováním největších dopravních staveb v Brně a jeho okolí. Prioritou bude zajistit financování velkého městského okruhu a rozšíření dálnice D1 o další jízdní pruh v okolí města, řekl dnes novinářům Sobotka.
Uvedl, že rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury bude možná ještě letos posílen o další dvě miliardy korun.
Zatímco se stavbou okruhu by měl městu pomoci stát a jeho dopravní fond, k rozšiřování dálnice D1 by mohl podle Sobotky pomoci úvěr z Evropské investiční banky (EIB). "Ve spolupráci s ministerstvem dopravy jsme již u EIB zahájili první sondážní rozhovory, a zdá se, že banka je projektu nakloněna," poznamenal. Rozšiřování celé dálnice začne podle Sobotky právě u Brna, projekt by měl být ve větším rozsahu realizován v roce 2007. Informacím o konkrétních sumách projektu se Sobotka vyhnul.
Tunel Dobrovského by měl v Brně stát do roku 2011, náklady na jeho stavbu se odhadují na 7,4 miliardy korun. V řádu stovek milionů se pohybuje i budování mimoúrovňové křižovatky na Hlinkách. Městský okruh má ulehčit auty přetíženému městu.
"Získat přízeň vlády není jednoduché. Těší nás, že ministr chce naše projekty podporovat," řekl náměstek brněnského primátora Miroslav Hošek (ODS).
Ačkoli ČSSD zatím neuzavřela kandidátní listinu pro příští volby, je pravděpodobné, že Jihomoravskou kandidátku povede právě Bohuslav Sobotka. Zřejmě se střetne s primátorem Brna Richardem Svobodou z ODS.
0 komentářů
přidat komentář