O pronájem Špálovky se mohou zájemci hlásit až do 2. dubna

Vložil
ČTK
25.03.2010 15:20
Praha

Praha - O pronájem pražské Galerie Václava Špály, výstavní síně s dlouhou tradicí a prestiží, se mohu zájemci hlásit až do 2. dubna. V řádném termínu, který vyhlásila Praha 1, se do konkurzu přihlásil jen jeden. Současný nájemce v galerii končí v květnu, do konce téhož měsíce by chtěla Praha 1 podle dřívějších informací znát jeho nástupce.
    Konkurz radnice oznámila v  polovině března na své tiskové konferenci, trval od 19. února do 22. března. Někteří lidé z výtvarné obce si stěžovali, že Praha 1 možnost pronajmout si galerii dostatečně neprezentuje.
    Špálovku po dvou letech opouští prý z  finančních důvodů její současný nájemce, agentura Semma. Radnice ji vybrala v  roce 2007 také v konkurzu a smlouvu měla až do roku 2017. Při zahájení provozu počátkem roku 2008 slibovala, že do galerie přiveze slavné zahraniční umělce a provoz chtěla financovat ze zisků ze své komerční činnosti.
    Agenturu Semma tehdy vybrala Praha 1 přesto, že komise odborníků doporučovala druhého z  uchazečů; ten byl také ochotný dorovnat nájem nabízený Semmou. Agentura za více než dva miliony korun prostory galerie zrekonstruovala, nájem platí přes 650.000 korun ročně.
    Výstavní síň pojmenovaná po známém českém malíři vznikla v  roce 1957. V letech 1965 až 1970 v ní působil významný teoretik umění Jindřich Chalupecký. V 70. a 80. letech se ale v galerii konaly výstavy oficiálního umění přijatelného pro tehdejší režim.
    Po roce 1989 se do galerie vrátil kvalitní program. Od poloviny 90. let ji měl pronajatou kurátor Jaroslav Krbůšek a do roku 2002 byla pod jeho vedením stále progresivní výstavní síní. Poté mu však Nadace Český fond umění, jež měla dům pronajatý od bytového podniku v  likvidaci, dala výpověď a zajišťovala program sama. Nesoustředila se na výstavní program, ale galerii volně pronajímala.
    Umělecká obec proti úpadku galerie protestovala, ale teprve v roce 2007 byl vyhlášen konkurz na nového nájemce. Převod do vlastnictví Prahy 1 byl po letech dokončen teprve nedávno, nový konkurz už tak vypsala radnice.
0 komentářů
přidat komentář