Praha zastaví projekt internetové encyklopedie

Zdroj
Šárka Dvořáková
Vložil
ČTK
25.03.2010 15:15
Praha

Praha - Hlavní město zastaví projekt na vytvoření multimediální internetové encyklopedie o Pražské památkové rezervaci. O projektu měli dnes jednat zastupitelé, náměstek primátora Milan Richter (ODS) ale bod jednání stáhl. Slíbil, že také zastaví tendr na zhotovitele této encyklopedie, který město vyhlásilo v listopadu loňského roku. Předpokládaná hodnota tendru je 160 milionů korun.
    V encyklopedii by podle Richtra zájemci našli například 3D vizualizace památek a údaje o jejich historii. Databáze by měla sloužit školám, architektům, široké veřejnosti i turistům. Při použití v turistickém ruchu by podle Richtra mohl projekt i vytvářet zisk.
    Projekt už dříve kritizovali někteří opoziční zastupitelé. Podle opozice Praha takový projekt nepotřebuje a zbytečně v něm může utratit stovky milionů korun. Kritizovali to, že projektu chybí plán, který by stanovil očekávaný rozvoj a finanční náklady. Zastupitelka Petra Kolínská (SZ) už dříve označila tento projekt za "další tunel". "Ve srovnání s tím je opencard naprosto smysluplný projekt. Takovou pitomost jsem dosud neviděla," uvedla na finančním výboru. Podle ní je plán příliš ambiciózní a více než 100 milionů korun, které bude v první fázi stát, vystačí jen na základy projektu.
    Richter dnes připomněl, že schválení projektu v pondělí nedoporučil finanční výbor zastupitelstva. "Přenechám tedy rozhodnutí o budoucnosti projektu příštímu vedení města," poznamenal náměstek.
    Praha nestihla v loňském roce vyčerpat asi 119 milionů korun, které byly na projekt určeny. Zřejmě tedy budou použity na jiné účely.
0 komentářů
přidat komentář

Související články