Sochu Edisona odveze Brno po letech ze skladu na opravené náměstí

Vložil
ČTK
24.03.2010 22:10
Brno

Brno - Třímetrová socha žárovek, která má připomínat vynálezce Thomase Alvu Edisona, by se po zhruba dvou letech v depozitáři měla letos dostat do brněnského veřejného prostoru. Radnice plánuje opravit prostranství u  obchodního domu Centrum a sochu tam umístit. Novinářům to dnes řekl primátorův náměstek Daniel Rychnovský (KDU-ČSL). Autor výtvarného návrhu Tomáš Medek vyhrál soutěž na podobu sochy v roce 2007. Objekt pak vyrobil, ten se však dostal do skladu.
    Oprava náměstí má přijít na 27 milionů korun, z toho až 90 procent chce radnice získat z regionálního operačního programu. Přeměna náměstí se odkládala, podle Rychnovského bylo třeba dořešit zejména nájemní vztah se stánkaři.
    Oprava by měla začít v červenci, nejpozději v srpnu. Vzhled prostranství by měla zcela změnit. Kromě stánků má zmizet i většina parkujících aut, které podle náměstka prostranství zcela ucpávají a ničí jeho genius loci. Prostor zasahuje až k Měnínské bráně, která tvořila součást někdejšího opevnění Brna. Nedaleko stojí Mahenovo divadlo.
    Medek navrhl sochu, která má připomínat Edisona, jako čtyři propletené žárovky z nerezového drátu. Objekt měří tři metry, v noci má svítit.
    Ačkoliv Američan Edison v Brně nikdy nežil ani nepůsobil, lze najít mezi vynálezcem a městem vazbu. Místní Mahenova scéna byla jako první divadelní budova v Evropě vybavena elektrickým osvětlením, a to už v roce 1882. Vědec si chtěl elektroinstalaci osobně prohlédnout, proto se v Brně zastavil při své cestě po Evropě v roce 1911. Jedna z původních žárovek je dosud ve vitríně ve foyer divadla.
0 komentářů
přidat komentář