MfD: Holašovice chtějí vykácet lípy na návsi zapsané do UNESCO

Vložil
ČTK
03.02.2006 10:50
Praha



    ČESKÉ BUDĚJOVICE - Lidé z Holašovic na Českobudějovicku, obce zapsané do seznamu UNESCO, chtějí vykácet lípy na návsi, která je unikátní ukázkou jihočeské architektury zvané selské baroko. Proti tomu jsou ochránci přírody i památkáři, píše dnešní Mladá fronta DNES.
    Na návsi je 22 lip, alespoň osm z nich chce obec odstranit a na jejich místa zasadit jiné, nižší dřeviny, řekl listu Jan Jílek, starosta Jankova, pod který Holašovice patří.
    Obyvatelům vadí pyl a listy, lípy navíc někde zastiňují barokní štíty holašovických chalup. Turistům prý překážejí při focení.
    Proti záměru obce se postavilo občanské sdružení Calla a Správa Chráněné krajinné oblasti Blanský les, kam obec patří. "Rozhodně s kácením nesouhlasíme. Přece nebudeme kácet zdravé stromy kvůli japonským turistům. Už tak jsou některé nešetrně upravované," cituje list Vladimíra Molka z Cally.
    Podle památkářů by se kácením lip změnila podoba chráněné návsi, v jaké se dostala v roce 1998 na seznam UNESCO. "V památkové zóně Holašovic jsou stromy součástí chráněného území, a je proto třeba při jejich udržování stanovisko státní památkové péče," řekla MFD Ludmila Kadrnková z ministerstva kultury. Obecně je podle ní kácení lip nežádoucí.
    Holašovice, vzdálené 15 kilometrů od Českých Budějovic, jsou unikátním souborem zděné lidové architektury. Památkovou rezervací byly prohlášeny v roce 1995, na seznamu UNESCO jsou od roku 1998. Ročně je navštíví kolem 80.000 turistů.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Kácet lípy na návsi?!
Dana
20.04.06 10:00
zobrazit všechny komentáře

Související články