Návštěvníci Stavotechu se zajímali o možnosti úspor energie

Vložil
ČTK
15.03.2010 10:30
Olomouc

Olomouc - Úspory energie, ale také například fotovoltaika či stavební systémy letos dominovaly stavebnímu a technickému veletrhu Stavotech, který se od čtvrtka do sobotního odpoledne konal v areálu olomouckého Výstaviště Flora. Během tří dnů na něj zavítalo zhruba 7000 lidí, tedy o několik desítek více než tomu bylo před rokem. ČTK to řekl Petr Nasadil z pořadatelské společnosti Omnis Olomouc.

    "Lidé se ptali a zajímali nejvíce o tepelná čerpadla, zateplení, ale i o fotovoltaiku, střechy, podlahy nebo stavební systémy. S letošní návštěvností jsme spokojeni a podle ohlasů jsou spokojeny i firmy, byť jim se efekt v podobě zakázek dostaví až později," poznamenal Nasadil.
    Své zboží na veletrhu prezentovaly například společnosti, v jejichž nabídce figurují zdící materiály, střešní krytiny, okna, dveře, garážová vrata a izolační materiály. Velký počet vystavovatelů předváděl v Olomouci i kotle, topná tělesa či podlahové vytápění. Alternativní způsoby vytápění byly zastoupeny tepelnými čerpadly a solárními systémy.
    Úsporami energií se zabýval také doprovodný program veletrhu, který byl věnován nízkoenergetickému stavění, problematice bezpečnosti výtahů a novým přístupům k technologii bazénů, balneo a wellness. Součástí veletrhu byla i výstava se zaměřením na památkovou péči a obnovu historických sídel Renova, která zahrnovala třeba expozici památkového ústavu.
    "Celkem se veletrhu zúčastnilo téměř 200 vystavovatelů. Je znát, že mají potřebu se prezentovat, ale možná vlivem hospodářské krize šetří na nákladech. Někteří tak například měli menší stánky nebo oproti minulým letům méně okázalé expozice. Přes krizi neubývá návštěvníků, naopak. Lidé, než by nechali ležet peníze v bance, raději jimi zhodnotí svá obydlí," přiblížil Nasadil.
    Tradiční veletrh Stavotech patří k největším stavebním výstavám na Moravě. Letos se koná již jeho 39. ročník. Kromě jarní mívá veletrh také podzimní část, která ale bývá navštěvována o něco méně.
0 komentářů
přidat komentář

Související články