Do Noci kostelů se letos zapojí na 140 modliteben

Vložil
ČTK
14.03.2010 18:20
Brno

Brno - Do druhého ročníku Noci kostelů se jich zapojí podstatně více než při loňské premiéře. Zatímco v minulém roce se návštěvníkům otevřelo 35 kostelů především v Brně a Plzni, letos se do projektu přihlásilo už 140 modliteben osmi křesťanských církví téměř ve všech krajích republiky. ČTK to řekla mluvčí brněnského biskupství Martina Jandlová. Akce se do Česka rozšířila z Rakouska, letos se v obou zemích koná 28. května.
     První ročník přilákal kolem 100.000 lidí. Nejvíce kostelů a modliteben, celkem 19, bylo dlouho do noci otevřeno v Brně. Kromě Brna se na jihu Moravy otevřely kostely také v Adamově, Letonicích, Mikulově, Třebíči a Velkých Pavlovicích. Do akce se zapojilo také sedm kostelů z Plzně, dvou obcí z jihu Čech a jedné ze Středočeského kraje. Letošní účast lze sledovat průběžně na internetových stránkách www.nockostelu.cz.
    Církve na Noc kostelů připravují bohatý kulturní program plný koncertů a divadelních představení. V některých chrámech návštěvníky pustí do jinak nepřístupných míst, jako jsou varhanní kůry, sakristie, rajské dvory, zahrady, věže nebo krypty, řekla Jandlová. Loni byl největší zájem o kulturní program na místě zbořeného kostela svatého Mikuláše na brněnském náměstí Svobody. Během večera se tam zastavilo na 20.000 lidí.
    Noc kostelů se do ČR rozšířila z Rakouska, kde ji věřící spontánně uspořádali poprvé v roce 2005. Podle Jandlové by v budoucnu mohla vzniknout celoevropská Noc kostelů s jednotným termínem, podobně jako je tomu například u  muzejní noci.
0 komentářů
přidat komentář