V Praze a Brně bude týden rakouské architektury

Vložil
ČTK
08.03.2010 08:50
Praha

Praha - Rakouskou architekturu meziválečné doby i současnou přiblíží výstavy a přednášky, které se budou konat v Praze a Brně. Týden rakouské architektury pořádají kulturní instituce obou zemí, přiblíží také společné vazby, například účast českých architektů v rakouských soutěžích či rakouské investice do architektury v Česku.

    Dnes začne v prostorách Fakulty architektury ČVUT výstava Rakouská meziválečná architektura - Architektura rudé Vídně. Na fotografiích Waltera Zedniceka představí vídeňská architektonická díla z let 1919 až 1939, která zformovala podobu rakouského hlavního města. Fotografie architektury obytných staveb, mateřských škol, úřadů a lázní v kombinaci s architektonickými plány a dobovými plakáty ukazují rozmanitost komunální architektury ve Vídni. Další informace o zmiňované architektuře jsou na adrese www.dasrotewien.at.
    V Brně začne další výstava 11. března v Galerii architektury a bude se jmenovat 99+ příběhů architektonických soutěží. Bude se zabývat tím, jakou roli hrají architektonické soutěže v současné evropské kultuře, jak ovlivňují práci a myšlení architektů, jaký dopad mají na inovativnost a komplexitu vítězných návrhů.
    První diskusní večer se bude konat v Rakouském kulturním fóru v Praze 9. března. Vystoupí na něm čeští architekti Martin Rajniš a Jaroslav Zima a rakouští tvůrci Christoph Pichler a Johann Traupmann. Tématem budou rakousko-české architektonické vazby 60. let, úspěchy českých architektů v soutěžích pro Linec a Vídeň nebo současný rakouský development v Česku. Další debata bude na stejném místě o den později a 11. března v Brně na Fakultě architektury VUT.
    Akci společně pořádají Architektonický časopis Era 21 a Rakouské kulturní fórum v Praze, fakulty architektury VUT a ČVUT, Wonderland - Platform for architecture z Vídně a brněnské Centrum architektury.
0 komentářů
přidat komentář