Berlínský památník holokaustu je stále popraskaný, oprava nejasná

Vložil
ČTK
04.03.2010 10:20
Německo

Berlín

Berlín - Většina z 2711 betonových bloků berlínského památníku holokaustu má pět let po odhalení praskliny. Podle agentury AP to oznámila nadace, která památník spravuje. Zatím není jasné, jak se opraví.
    Dvě třetiny stél jsou poškozeny a experti dosud nezjistili, jak závady odstranit, řekl ředitel nadace Uwe Neumärker. Návštěvníkům prý ale nehrozí žádné nebezpečí. Neumärker také nevěří, že by praskliny nešly opravit.
    Deník Bild napsal, že silná zima poničila nejméně 2200 bloků. List citoval jistého experta, který nevyloučil, že památník vybudovaný za 27,6 milionu eur (asi 711 milionů korun) by mohl být zcela zbořen a znovu postaven.
    Neumärker to však odmítl. Prohlásil, že počet poškozených kusů betonu je "spekulace" a že se ještě neprovedl podrobný průzkum rozsahu škod. Loni byly napočítány praskliny na 1900 stélách, dodal.
    První praskliny se objevily v roce 2006, tedy rok po otevření památníku. Odborníci se pokusili spáry vyplnit, ale výsledek byl podle Neumärkera neuspokojivý. Nadace nyní zjišťuje, kdo je za praskliny odpovědný a kdo opravy uhradí.
    Památník je přístupný veřejnosti po celý den. Podle odhadů ho navštívilo za pět let asi osm milionů lidí.
0 komentářů
přidat komentář

Související články