Z památkového ústavu odešel nový náměstek a hlavní ekonom

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
01.02.2006 18:40
Praha

PRAHA - K dnešnímu dni z Národního památkového ústavu (NPÚ) po pouhém týdnu odchází náměstek a hlavní ekonom Ivan Noveský. Do instituce nastoupil minulou středu, předtím na stejné pozici působil od října roku 2003 do října roku 2004. ČTK dnes o jeho odstoupení informovala mluvčí NPÚ Simona Hradilová.

Odchod Noveský dává do souvislosti s pronájmem Palácových zahrad, o němž bývalý první náměstek ministra kultury Zdeněk Novák říká, že byl pro NPÚ nevýhodný. Noveský se vinen necítí, ale na funkci hlavního ekonoma se rozhodl rezignovat v zájmu zachování dobrého jména ústavu, uvedla Hradilová.
Novák tvrdí, že v době, kdy byl Noveský hlavním ekonomem NPÚ, byly zahrady nevýhodně pronajaty. Noveský naopak říká, že zahrady byly pro NPÚ nevýhodně pronajaty v době, kdy do ústavu přišel. Podle něj k témuž závěru dospěla i kontrola ministerstva kultury a doporučila vypovězení smlouvy.
NPÚ proto uspořádal začátkem roku 2004 výběrové řízení na nového nájemce, v jehož rámci oslovil tři firmy. "Vyhrála firma, která prokazatelně nabídla NPÚ nejvýhodnější podmínky k pronájmu zahrad," sdělil Noveský ČTK. Smlouvu uzavřel NPÚ v březnu 2004.
Kritériem výběru byla i nabídka největšího ročního nájmu. Byl stanoven na 250.000 korun. Vítězná společnost snížila přibližně o třetinu vstupné; plné dnes činí 69 korun, existuje ještě snížené a rodinné. "Tím byl pozastaven předchozí trend v poklesu návštěvnosti," míní Noveský. Za duben až září roku 2004 zahrady vidělo 73.000 lidí, za stejnou dobu předchozího roku 70.250 návštěvníků.
V letech 1997 až 2003 byly zahrady v zisku jen dvakrát (2000 až 2001). Podle Martiny Zelenkové ze společnosti Protocol Service, která zahrady do pronájmu získala, byly ale hned v roce 2004 opět v zisku.
Ministerstvo kultury podle Nováka chtělo, ale nemohlo smlouvu zrušit, neboť nebylo smluvním partnerem. Snažilo se dojednat dodatek, což se nepodařilo. To však vyvrací Zelenková. "Uzavřít dodatek bylo naší snahou a kvůli liknavému přístupu pana náměstka (Nováka) a tehdejšího generálního ředitele NPÚ k tomu nikdy nedošlo," řekla ČTK.
Zelenková doplnila, že před uzavřením smlouvy hradil náklady na provoz zahrad NPÚ, společnost Protocol Service na sebe tyto náklady převzala; loni podle ní činily pět milionů korun. Novák tvrdí, že závazek zahrady udržovat a opravovat byl smluvně nedostatečně ošetřen, a tak dostala firma za rok 2004 například zaplaceny úhrady energie. Nájemce říká, že NPÚ neměl připravené měření, kterým by bylo možno zjistit skutečnou spotřebu.
Novák byl 1. prosince jmenován ředitelem NPÚ, další den jej ministr Vítězslav Jandák odvolal a řízením ústavu do 19. ledna pověřil. V té době Novák smlouvu vypověděl; smlouva má ale roční výpovědní lhůtu. Podle Nováka je na neplatnost smlouvy podána žaloba. Protocol Service míní, že Novák nemohl smlouvu vypovědět, neboť byl jen pověřen řízením a měl omezené pravomoci.
0 komentářů
přidat komentář