Osobnosti ve Fiducii - březen 2010

Zdroj
Antikvariát a klub Fiducia
Vložil
Tisková zpráva
26.02.2010 10:50
V březnu bude Fiducia hostit řadu významných osobností. V průběhu března do Fiducie přijedou oceňovaní čeští překladatelé, své práce budou prezentovat významní ostravští architekti a o své zážitky z dob komunistické totality se s vámi podělí osobnosti Charty 77 z našeho regionu. Nenechte si také ujít zajímavý večer s významným českým biologem a autorem řady odborných knih Stanislavem Mihulkou. Termíny jednotlivých akcí viz níže.

15.3. V 18:00  JIŘÍ JOSEK
Diskusní večer s významným českým překladatelem a odborníkem na Shakespeara.  Jiří Josek za své překlady získal různá ocenění a je dnes zřejmě vedle Martina Hilského nejaktivnějším překladatelem Shakespeara. Zaměřuje na moderní anglo-americkou prózu a poezii a na divadelní hry a muzikály. Např. básně A. Ginsberga, Ferlinghettiho, Keruakův román Na cestě, povídky O. Henryho aj. Jeho překlad Saroyanova románu Tracyho tygr předurčil vznik skupiny Laura a její tygři.  Za překlad Shakespearova Hamleta, kterého režijně nastudoval v Divadle P. Bezruče, získal r. 2000 Cenu Josefa Jungmanna.  Získal  i řadu dalších ocenění, například za překlad  Doctorowa románu Ragtime, v roce 2002 za dabing filmu Boba Fosse All That Jazz. Ve spolupráci s FF OU.

17.3. V 18:00  OSOBNOSTI OSTRAVSKÉ ARCHITEKTURY
JOSEF KISZKA, RADIM VÁCLAVÍK, DAVID PRŮŠA TOMÁŠ BINDR, JAN ZELINKA A DALŠÍ.
V rámci prezentace nového čísla architektonického časopisu Era 21, které se celé věnuje současné ostravské architektuře.  Součástí  akce bude prezentace nejkvalitnějších děl současné ostravské architektury.

22.3. V 17:00  SABE SOE
Ředitelka Barmského centra v Praze zahájí ve Fiducii Jeden svět 2010 a při festivalových projekcích v kině Art a Minikinokavárně pohovoří o aktuální situaci v Barmě a o projektu barmských uprchlíků, kterému se v současné době věnuje.

23.3. V 18:00 OSOBNOSTI CHARTY 77
TOMÁŠ HRADÍLEK, JAN KRÁL, JIŘÍ FIEDOR A DALŠÍ
Moderovaná diskuse s regionálními signatáři Charty 77, například s jedním z prvních signatářů Charty 77 v našem regionu Tomášem Hradílkem, spoluzakladatelem Hnutí za občanskou svobodu, mluvčím Charty 77, spoluzakladatelem Občanského fóra  a v roce 1990 ministrem vnitra České republiky. V rámci festivalu Jeden svět.

24.3. V 19:00 STANISLAV MIHULKA
Významný český biolog a etolog v moderovaném diskusním večeru. RNDr. Stanislav Mihulka Ph.D. je autorem řady odborných knih a populárně naučných článků například pro časopis Vesmír a další. vystudoval Biologickou fakultu Jihočeské univerzity, kde dodnes přednáší. Pracuje také v Botanickém ústavu AVČR v Průhonicích u Prahy. Zabývá se především ekologií a evoluční biologií rostlin, přičemž „s oblibou mučí přírodu na skřipci řízených ekologických experimentů“. V rámci festivalu Jeden svět.

25.3. V 19:00 MIRIAM LOWENSTEINOVÁ
Významná česká koreanistka a překladatelka z korejštiny v moderovaném diskusním večeru. Miriam Lowensteinová je zástupkyní ředitele Ústavu Dálného východu a  vedoucí oboru koreanistika na Karlově univerzitě v Praze. 11 let pracovala v Orientálním  ústavu  AV ČR, od roku 1993 učí na FF UK. Je autorkou zhruba desítky knih a stovky studií o korejské literatuře, kultuře, myšlení a historii. Přestože je její doménou spíše starší doba, charakterizuje oblast svého zájmu jako kulturu Koreje v nejširším smyslu slova. Překládá korejskou prózu a poezii, v současné době chystá novou sbírku poezie nekonvenčního toulavého básníka 19. století Kim Sakkata. V rámci festivalu Jeden svět.

Naše akce podporují: Statutární město Ostrava, Nadace české architektury, Ministerstvo kultury, manželé Feltlovi
0 komentářů
přidat komentář

Související články