Areál liberecké tiskárny se do šesti let promění v byty

Zdroj
Leona Vacková
Vložil
ČTK
25.02.2010 09:45
Liberec

Liberec - Léta nevyužívaný areál tiskárny v blízkosti centra Liberce by se měl do šesti let proměnit v bytový komplex. Společnost Kristián Development, která přestavbu plánuje, chce zrekonstruovat cenné vily i dva původní prvorepublikové průmyslové objekty. Ostatní objekty jsou určeny k  demolici a na jejich místě vyrostou dva nové bytové domy. Práce by měly začít už v polovině letošního roku. ČTK to dnes zjistila z dokumentů zveřejněných na stránkách EIA.
    Areál bývalých Libereckých tiskáren leží v jižní části památkově chráněného historického jádra Liberce. Ještě v 90. letech se v podniku vyrábělo, nepovedená privatizace ale skončila před více než deseti lety ukončením výroby a od té doby areál chátrá. Součástí tiskárny jsou přitom cenné domy. K nejcennějším patří rohový pozdně barokní dům z roku 1791 a čtyři další pozdně barokní a klasicistní vily. Všechny by se měly v rámci přestavby dočkat rekonstrukce. Zmizí nevzhledné přístavby a domy se vrátí do původního podoby.
    Revitalizace čeká také dva původní průmyslové objekty tiskárny na nárožích v ulicích B. Němcové a Oblačné. V budovách ve stylu art deco z let 1925 a 1928 budou byty, vnějších fasád by se ale měla přestavba dotknout jen nepatrně. Ostatní nesourodou zástavbu v areálu čeká demolice a na jejím místě vyrostou dva nové bytové domy s podzemními garážemi pro 166 aut, fitness centrem a dalšími službami. V areálu o rozloze téměř 7000 metrů čtverečních by mělo v  průběhu šesti let vzniknout 114 bytů a také kanceláře restaurace a prostory pro další služby.
    Areál tiskárny v Liberci leží nedaleko Oblastní galerie Liberec a bývalého zámečku Skloexportu. Tiskárna byla součástí bývalé Severografie, v roce 1993 ji od Fondu národního majetku koupili dva liberečtí podnikatelé Miroslav Mládek a Zdeněk Úlehla. Zaplatili ale jen část a další peníze zůstali dlužni také bance. Celá privatizace skončila před soudem, výroba v podniku se zastavila a prázdný areál pak několikrát změnil majitele.
    Nyní má zchátralý komplex konečně šanci najít nové využití. Podobná přestavba je přitom v Liberci spíše ojedinělá. Developeři preferují v případě průmyslových areálů spíše demolici a novou výstavbu. Jednou z nejznámějších výjimek je přestavba bývalé textilní továrny Hedva na zábavní a společenské Centrum Babylon.

Autorem konverze a přestavby je architektonická kancelář Doubner s. r. o. (Foto VCPD FA ČVUT - Lukáš Beran)
0 komentářů
přidat komentář

Související články