Olomouckým středoškolákům chybí hip-hop a tramvaje, vadí jim SEFO

Vložil
Tisková zpráva
23.02.2010 19:25
Olomouc - Více než tři stovky studentů olomouckých středních škol už měly možnost osobně se seznámit s procesem tvorby nového územního plánu města Olomouce. Série besed znamenala pro studenty setkání s částí týmu, který na přípravě územního plánu pracuje. Hlavní rozvojový dokument města, který má schvalovat zastupitelstvo příští rok, bude ve fázi konceptu brzy předložen veřejnosti k připomínkám. Středoškoláci mohli připomínkovat záměry úředníků i architektů už nyní.

Zástupci odboru koncepce a rozvoje olomouckého magistrátu a společnosti Knesl + Kynčl Architekti studentům při besedách nejprve vysvětlovali, co vlastně územní plán znamená a jak může podobu města v dalších desetiletích ovlivnit. Studenti i jejich učitelé se pak ptali na vše možné. „Je už rozhodnuto o Středoevropském fóru?“ ptal se osmnáctiletý student Gymnázia Čajkovského a vzápětí dodal, že se mu sice návrh stavby sám o sobě líbí, rozhodně však by jej umístil jinam než vedle historických objektů. „Až se postaví Galerie Šantovka, budou odtamtud jezdit tramvaje na Nové Sady a Povel? Bude trať propojená s Novou Ulicí?“ zněly další otázky. Na tramvajovou dopravu se ptali studenti často. „Počítá se s tím, že budou pořád jezdit tramvaje Denisovou ulicí a dál centrem? Myslím, že se tam tramvajová doprava moc nehodí, nemohly by jezdit spíš po Dobrovského?“ zněl další studentský dotaz na toto téma.  
Příležitost vyjádřit názory dostali i ti středoškoláci, kteří se nezapojili do debat. Všichni totiž v obsáhlých dotaznících vysvětlovali, co se jim v Olomouci líbí a co nelíbí. Co bylo v dotaznících nejčastěji zmiňováno jako nedostatek? Desítky respondentů si stěžovaly, že v Olomouci chybí hiphopový a rockový hudební klub. „Měly by tu bývat pravidelně koncerty, málo se tu toho děje pro mladé lidi,“ psala osmnáctiletá studentka. Studentům vadí rušení nočních linek MHD, chtěli by mimo jiné multikino či zábavní centrum přímo ve středu města a kritizují například i podobu právě dokončovaného přednádražního prostoru. „Je tam jen samý beton, vypadá to nelidsky, chladně, vůbec se mi to nelíbí,“ konstatovala sedmnáctiletá studentka z Gymnázia Čajkovského. Pozitivně naopak na Olomouci hodnotili středoškoláci příjemný vzhled středu města, více zeleně než například v Praze, existenci univerzity a slušný výběr studjiních oborů. „Úplně tu chybí v nabídce technické obory,“ kontrovali ale někteří žáci Střední průmyslové školy strojnické.
Zhruba tři stovky vyplněných dotazníků nyní vyhodnocuje společnost SocioFactor, přičemž výstup bude k dispozici v první polovině března.
14 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
kdo jim to dovolil
Jana K.
24.02.10 07:14
souhlas
Petr
24.02.10 09:16
nadpis článku
Jirka
25.02.10 09:55
ad Jirka
Mirka
25.02.10 06:04
středoškoláci
Jiří
26.02.10 08:06
zobrazit všechny komentáře