Obnova Ground Zero pokračuje pomalu, je to prý národní ostuda

Vložil
ČTK
23.02.2010 10:55
USA

New York

New York - Obnova lokality, kde až do teroristického útoku z 11. září 2001 v New Yorku stálo Světové obchodní středisko (WTC), pokračuje jen pomalu. Podle původních plánů měly být nové budovy, které nahradí zničená "dvojčata", hotové už loni. Na místě ale stále zeje oplocená díra, což nedávno kritizoval starosta města Michael Bloomberg. Developer projektu Larry Silverstein pak dokonce v souvislosti s neutěšeným stavem stavby mluví o národní ostudě.

    Na takzvaném Ground Zero přitom mělo stát pět nových mrakodrapů, památník, divadlo, muzeum a železniční stanice. Výstavbu ale komplikuje nedostatek peněz a Silversteinovy spory s majitelem pozemku, kterou je Přístavní správa států New York a New Jersey. "Je obtížné představit si množství času, které tu přišlo nazmar, to tragické plýtvání časem. Stejně tak je těžké představit si, co tu mohlo být místo toho, co je tu nyní," řekl televizní stanici CBS osmasedmdesátiletý Silverstein, který má místo pronajaté na 99 let.
    Soutěž na obnovu místa po zřícených dvojčatech původně v roce 2003 vyhrál americký architekt Daniel Libeskind. Dominantou jeho projektu byla takzvaná Věž svobody, která měla být na severní straně. Silversteinovi ale některé části projektu více než půl kilometru vysoké věže přišly málo komerční a trval na tom, že jej upraví nový architekt. Nakonec sice prosadil svou, stavba věže, která nyní nese název One World Trade Center, i jejích čtyř sousedek ale stále skomírá.
    Stavba je podle stanice CBS News obětí několika okolností. Silverstein například jakožto přímočarý obchodník nechápe výstavbu památníků, které nedávají velký obchodní smysl. Správa přístavů by pro projekt chtěla víc soukromých peněz, než nabídl Silverstein. Agentura také nemá zaměstnance a manažery, kteří by zvládali tak rozsáhlý stavební projekt. Navíc jde o státní agenturu, takže starosta města Bloomberg může projekt sledovat jen z povzdálí.
    Přístavní správu, jež by měla připravit lokalitu na výstavbu, přesto nedávno vyzval, aby s rekonstrukcí nyní pokročila vzhledem k tomu, že je díky recesi levný stavební materiál i práce. "Je na čase skončit s tím všudypřítomným šílenstvím. Musíme s tím pohnout," řekl v pátek ve svém pravidelném rozhlasovém pořadu. Stavba by podle něj měla být hotová do deseti let. "Nemůžou nechat na místě, kde se stala ta tragédie, díru v zemi a zpomalovat rozvoj jižního Manhattanu," uvedl na adresu přístavní správy.
    V té se už na projektu vystřídali čtyři výkonní ředitelé. Poslední z nich je Chris Ward. Jednotlivým stavbám nastavil nové uzávěrky a upravil také jednotlivé rozpočty. Věž One World Trade Center by tak podle něj měla být hotová do konce roku 2013. U dalších budov je ale datum dokončení většinou nejisté.
    V budovách Světového obchodního střediska po nárazu dvou unesených dopravních letadel pilotovaných teroristy v roce 2001 zahynulo 2752 lidí. Politici záhy po koordinovaných útocích, které kromě New Yorku zasáhly i Pentagon v hlavním městě Washingtonu, slibovali brzkou obnovu místa. Oblast se ale kvůli nejistotě ohledně rekonstrukce dodnes z útoků zcela nevzpamatovala.
0 komentářů
přidat komentář

Související články