Ústí nad Orlicí nemá pro zchátralou nádražní budovu využití

Vložil
ČTK
22.02.2010 16:00
Ústí nad Orlicí

Ústí nad Orlicí - Radnice v Ústí nad Orlicí neodmítá spoluúčast na využití a provozu tamního historického nádraží. Zatím ale nemá žádný nápad jak se zchátralou budovou naložit. Je totiž poměrně dost daleko od centra. Novinářům to dnes starosta Richard Pešek (ODS).

    Nádražní budova měla ustoupit železničnímu koridoru, po dlouhé době je definitivní, že se bourat nebude. Peníze ale na opravy nejsou. Sdružení Nádraží nedáme chce jednat s městem, aby společně vymysleli její využití.
    "Vzkazuji, že jsem nic nevymyslel. Nikdo tady na nic nepřišel. Nádraží v Chocni se restaurovalo za nehorázné miliony. Od té doby je téměř celá budova nevyužitá a trpí," řekl Pešek.
    Nádražní budova stojí netypicky uprostřed kolejiště. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) zpracovala návrh jak modernizovat železniční koridor a zároveň historickou stavbu. Objekt ale patří Českým drahám, které opravy platit odmítají. SŽDC nádraží jako takové stavět nepotřebuje. Musí mít akorát technické zázemí.
    Koridor za 2,4 miliardy se měl stavět už loni v září. Kvůli snažení sdružení Nádraží nedáme prohlásit budovu za kulturní památku se stavební práce odsunuly na neurčito. Kladné rozhodnutí ministerstva kultury kvůli rozkladům, které dvakrát podaly České dráhy, stále není platné.
    Podle starosty v případě nádraží nejde o chrám svatého Víta, podobných staveb je v bývalých sudetských oblastech mnoho. Od architekta Rudolfa Freye stojí nádraží rovněž ve Všetatech, podotkl.
    "Kvůli sdružení se výstavba koridoru zdrží podle mého o dva až tři roky. Máme tu krizi, od září tu mělo být 200 až 300 ubytovaných pracovníků, kteří tu mohli utrácet," řekl starosta.
    Proti Peškovi hovoří internetová petice, kterou podepsalo 12.000 lidí. Zachování nádražní budovy z druhé poloviny 19. století na půdorysu písmene H a s hrázděným zdivem se postavila i například dokumentaristka Olga Sommerová.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
starosta
lasifa
25.02.10 10:48
zobrazit všechny komentáře

Související články