Vědecké centrum v Saudské Arábii od Zahy Hadid

Vložil
Petr Šmídek
18.02.2010 13:50
Zaha M. Hadid

Londýnská architektka Zaha Hadid představila návrh vědeckého centra pro výzkum ropy poblíž hlavního města Saudské Arábie Rijádu. Nová stavba pro arabského krále Abdulláha bin Abul Aziz připomíná zvětšenou buněčnou strukturu a nese název KAPSARC, což je zkratka “King Abdullah Petroleum Studies and Research Center“. Jak název vypovídá, hlavním úkolem bude studovat nejdůležitější surovinu v oblasti Perském zálivu.
Projekt Zahy Hadid tvoří trojrozměrná síť šestistranných buněk, které jsou mezi sebou vzájemně propojené. Stavbu dotváří řada venkovních prostorů jako jsou atria, zahrady a střešní terasy. Architektura by měla vyzývat ke společenským setkáním – jak spontánním tak i záměrně naplánovaným. Hlavním bodem výzkumného centra je tzv. “Hub“, kde bude spolupracovat několik vědeckých týmů. Dalším důležitým místem projektu bude knihovna, která kromě ukládání poznatků bude sloužit také jako výstavní sál a místo pro pořádání vzdělávacích akcí. Dále je naplánována víceúčelová hala, řada menších sálů a zasedacích místností. V těsném sousedství vědeckého centra má rovněž vzniknout bydlení a rekreační zázemí pro vědce a jejich rodiny.
Autoři usilovali, aby jejich projekt měl také co nejmenší dopad na životní prostředí a podařilo se jim tak získat platinový certifikát LEED-Standard. Speciální střešní systém má za úkol mírnit velká horka, přemíru slunečních paprsků a ponořit stavbu do “měkkého denního světla“.
V noci bude KAPSARC zářit do okolí jako krystal pomocí LED diod, které budou přes den ekologicky napájeny pomocí fotovoltaiky.
Zaha Hadid v posledních letech představuje jeden projekt do Perského zálivu za druhým, ale žádný se jí zatím nepodařilo realizovat.
0 komentářů
přidat komentář

Související články