Pardubický kraj připravuje rekonstrukci Východočeské galerie

Vložil
ČTK
15.02.2010 16:55
Pardubice

Pardubice - Pardubický kraj letos připraví projekty na na rekonstrukci prostor pardubického zámku a domu U Jonáše. Památkové objekty už využívá a bude nadále využívat Východočeská galerie. Kraj má slíbených od státu 178 milionů korun a do roku 2013 by je měl vyčerpat. ČTK to řekl náměstek hejtmana Roman Línek (KDU-ČSL).

    "Do října by měl být hotový projekt na galerii u Jonáše, v listopadu pak na prostory zámku. Peníze máme alokované od státu," řekl Línek.
    Stát kraji přislíbil přibližně 250 milionů korun, z toho přes 70 milionů korun už v minulosti vyčerpal na rekonstrukci krajské knihovny, která sídlí v historické budově na Pernštýnském náměstí.
    Prostory pro galerii chtěl kraj původně zřídit v bývalé reálce z poloviny 19. století navržené architektem Josefem Schmoranzem. Druhou možností bylo budovu zbourat a postavit galerii novou. Proti se ale postavil Muzejní spolek a žalobou nakládání s objektem zablokoval.
    Reálka se nyní opravuje a bude sloužit krajským úředníkům. Peníze přislíbené státem kraj navrhl využít na opravy prostor Východočeské galerie.
0 komentářů
přidat komentář