Vídeň dostane svůj první zvedací most, bude pro pěší a cyklisty

Vložil
ČTK
15.02.2010 15:30
Rakousko

Vídeň

Krolikowski & Schmitt
Vídeň - Vídeň dostane svůj první zvedací most, a to pro pěší a cyklisty. Měli by po něm přecházet a přejíždět nad kanálem Dunaje od roku 2012. Vítězný projekt evropské architektonické soutěže "Connecting Link" představili dnes podle agentury APA ve Vídni architekt Manfred Wehdorn a radní pro městské plánování Rudi Schicker.

    Zvedací most navrhl tým Krolikowski & Schmitt z Londýna. Celé dílo se podle potřeby zvedne za tři až čtyři minuty. Ve výjimečném případě by se to mohlo stát patnáctkrát za den.
    Nový most nabízí výhled na památkově chráněný Radeckého most a na secesní budovu Urania. Vede přímo k plážovému baru a na břeh kanálu. Minimalistický návrh začleňuje zábradlí do korpusu. Bočnice počítají už i s osvětlením. "To nejúžasnější je skromnost," chválil projekt architekt Wehdorn.
    Návrh se prosadil v konkurenci dalších 48 stavebních záměrů. Podmínkou bylo vytvořit "pohyblivý" most, aby se na místě mohly otáčet lodě. Nyní bude následovat detailní rozvržení a naplánování konceptu. Kvůli výstavbě mostu se musí vytvořit další kus Dunajského kanálu.
0 komentářů
přidat komentář