Unikátnímu kostelu v Andělské Hoře hrozí, že přijde o střechu

Zdroj
Vladimír Meluzín
Vložil
ČTK
15.02.2010 14:55
Andělská Hora (Karlovarsko) - Unikátnímu trojbokému kostelu Nejsvětější Trojice v Andělské Hoře hrozí, že přijde o střechu. Je ve špatném stavu a kdyby do objektu z roku 1702 začalo krytinou zatékat, přijdou nazmar miliony korun vynaložené před několika roky na jeho rekonstrukci. Obec, které památka patří, na opravu střechy, odhadované na minimálně jeden milion korun, ale nemá. ČTK to dnes řekla starostka Miloslava Křimská.

    Kostel, jediný svého druhu v Karlovarském kraji, v minulosti zchátral. Obec o jeho záchranu usilovala od roku 1990. Až v roce 2004 Andělská Hora získala dotaci ministerstva kultury 25 milionů korun a za další rok a půl byl kostel po opravě otevřen. "Z nepochopitelných důvodů se tehdy neudělala rekonstrukce střechy. Šindele byly jen otočené a natřené, nikoliv vyměněné. Teď se začaly rozpadat a když zafouká, létají ze střechy," uvedla starostka.
    Odhaduje, že střecha ještě vydrží tak rok, sotva ale déle. Proto si nechala starostka vypracovat studii na obnovu střechy. Bez cizí pomoci ji ovšem obec při ročním rozpočtu tři miliony korun nezvládne. Varianta opravy s využitím šindelů je ale podle Křimské nejnákladnější. Má proto připraveny ještě další dvě alternativy opravy s jinými materiály. "Musíme ale požádat památkáře, zda nám něco jiného, než šindel, schválí," podotkla starostka.
    Regionální pracoviště Národního památkové úřadu v Lokti se zatím problémem kostela v Andělské Hoře nezabývalo. Jakmile se na něj obec se svou žádostí obrátí, bude ji řešit. Podle ředitele loketského pracoviště Romana Procházky však obecně platí, že by se mělo zachovat to, co bylo původní. Zvláště pokud je objekt památkově chráněn. "Samozřejmě je třeba posuzovat konkrétně každý z případů, než rozhodneme," uvedl.
    Starostka Andělské Hory poznamenala, že už v minulosti památkáři se změnami souhlasili. Jako příklad uvedla střechy na hradu Loket. Jeho ředitel Václav Lojín ČTK řekl, že tento případ byl ale trochu odlišný. "My jsme chtěli místo takzvaných prejzových tašek právě šindel a doložili jsme, že na střechách už kdysi byl. Takže jsme s památkáři potíže neměli. Šindel je ale velmi náročný na údržbu, hlavně finančně," uvedl.
    Andělská Hora se pokusí získat peníze na střechu kostela z dotací. Asi se v prvé řadě obrátí na Karlovarský kraj, ale zkoušet to bude také jinde, konstatovala Křimská. Před dvěma měsíci založila rovněž zvláštní účet na pomoc se střechou. "Letos ještě musíme vyměnit vnitřní osvětlení kostela za zhruba 50.000 korun. Vloni jsme stejnou částku dali na venkovní osvětlení," dodala starostka.
    Kostel Nejsvětější Trojice obehnaný ohradní zdí vznikl v letech 1696 až 1702 podle návrhu architekta rodu Černínů Alliprandiho. Stojí na symbolickém půdorysu trojúhelníku se zkosenými nárožími. "Kostel je unikátní tím, že až do absolutních detailů sleduje symbol posvátného trojúhelníka. V tom spočívá jeho architektonický význam přesahující hranice našeho kraje," uvedl historik karlovarského muzea Stanislav Burachovič.
0 komentářů
přidat komentář