V nové budově olomoucké přírodovědy zatéká i zamrzá voda

Vložil
ČTK
09.02.2010 22:30
Olomouc

Olomouc - Dveře, jimiž lze projít pouze při požáru, klimatizace zapínající se při otevření oken, voda zatékající střechou či zamrzlá v  rozvodech. I to je realita, s níž se setkávají studenti a pedagogové v nové budově Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, jejíž výstavba stála více než miliardu korun. Přestože mnohé závady vzbuzují úsměv na tváři, vedení fakulty kvůli nim musí podstupovat zdlouhavá jednání v rámci reklamace, nebo je odstranit na vlastní náklady, řekl dnes ČTK a MF Dnes děkan fakulty Juraj Ševčík.
    Výstavba objektu byla zahájena v roce 2006 a celkem si vyžádala investici 1,08 miliardy korun. Jde o největší investiční projekt v  dějinách olomoucké univerzity. Studentům slouží druhý semestr, jednotlivé katedry se do ní ale nastěhovaly již loni v červnu. Na výstavbě se podílelo kromě sdružení stavebních společností Hochtief CZ a Tchas i 80 subdodavatelů a pracovalo v ní kolem 1550 zaměstnanců. A právě to může být jedním z důvodů stávajících komplikací.
    "Některé závady tu jsou od počátku, na jiné jsme přišli časem. Jednáme o reklamacích, ale reakce jsou liknavé. Práci pro vítěznou firmu dělal některý ze subdodavatelů a než se k němu dobereme, trvá to spoustu času. Firma třeba mohla i zaniknout. Zlaté české ručičky jsou už bohužel pryč," uvedl Ševčík.
    Tajemník společnosti Hochtief CZ Michal Talián uvedl, že u  tak velké a technologicky náročné budovy nelze vady i po delší době od předání vyloučit. "I z tohoto důvodu se na dílo vztahuje záruční lhůta v délce 72 měsíců. Pokud tedy objednatel na základě uzavřené smlouvy o dílo řádně vyreklamuje jakoukoliv vadu, jsme povinni na reklamaci reagovat po celou dobu trvání záruky." uvedl Talián.
    V budově například několik měsíců nefunguje jeden z výtahů, střechou několikrát zateklo a voda vyřadila z provozu i telefonní ústřednu nebo spustila požární hlásiče. Jinde se dostala do světla a odvádět ji má umělohmotná hadička. "Některá řešení jsou provizorní, mnohé věci si musíme zaplatit sami. To se ale odrazí jinde, třeba na platech. Navíc je mnohem dražší i provoz budovy, provozní náklady celé fakulty kvůli nové budově vzrostly o polovinu," doplnil Ševčík.
    Jinak si ale objekt pochvaluje. "Budova se nerodila lehce, ale naštěstí stojí, je hezká, vzdušná, plná světla. Samozřejmě v jako každé novostavbě objevujete věci, které byste příště udělali jinak," dodává.
    Novotou v  novostavbě nezáří ani nábytek. Univerzita sice vypsala soutěž na dodávku mobiliáře za několik desítek milionů korun, neúspěšné firmy se ale odvolaly a kvůli pochybením soutěž zrušil antimonopolní úřad. Za nemalé náklady se tak do nové budovy stěhoval starý nábytek.
    Do nového objektu kromě děkanátu přesídlilo 12 kateder, knihovna a studijní oddělení. Nové sídlo umožnilo soustředit obory matematiky, chemie, fyziky a věd o Zemi v jednom centru.
    Ani nová budova ale nevyřešila kapacitní problémy fakulty.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
chyba je na straně zadavatele
soused.bj
22.01.13 11:56
zobrazit všechny komentáře

Související články