Zařazení hotelu Avion mezi NKP jeho opravy neovlivní

Vložil
ČTK
09.02.2010 20:55
Brno

Brno - Zařazení hotelu Avion do skupiny staveb s nejvyšší památkovou ochranou, o kterém rozhodla vláda, jeho blížící se rekonstrukci neohrozí. Plány na opravy vytvářeli architekti ve spolupráci s památkáři už dříve podle přísnějších norem pro památky. ČTK to dnes řekl majitel funkcionalistického hotelu ze 20. let minulého století Stanislav Berousek. Status památky přivítal a chce jej využít v reklamě.
    Dlouho plánované opravy začnou letos a měly by hotel vrátit do původní podoby od architekta Bohuslava Fuchse. V přízemí by měla vzniknout samoobslužná jídelna - naváže na bufet, který byl v místě ještě v 80. letech. V prvním patře zřídí majitel restauraci, nově přístupnou i výtahem, a ve druhém patře kavárnu a vinný bar.
    Hotel by se po rekonstrukci měl vybavením přiblížit čtyřhvězdičkovým hotelům, žádnou hvězdu však podle Berouska neponese. "Jsme nejužší hotelový komplex v Evropě, rozměry pokojů nebo koupelen bychom na tolik hvězdiček nikdy nedosáhly. Teď se nám ale prestiž určitě zvedla," řekl Berousek. Turisty chce lákat právě na netradiční zázemí a design hotelu.
    Avion je zavřený od poloviny ledna, restaurace v přízemí nefunguje od minulého týdne. Opravy by měly začít letos na jaře, náklady se budou pohybovat kolem desítek milionů korun. Přesnou částku Berousek nechtěl uvést. "Teprve v únoru se mají vyhlašovat výsledky přidělení dotací z evropských fondů, o které jsme žádali a do té doby bych to nerad konkretizoval," řekl Berousek. Nejpozději do konce března by rád v  tendru vybral stavební firmu. Práce by měly trvat 10 až 12 měsíců.
    Na rekonstrukci spolupracuje majitel s architektkou Evou Jiřičnou. Její rukopis ponese nejvíce osmé patro. Dnešní terasa, která je nevyužívaná a lze ji třeba jako restaurační zahrádku použít jen za pěkného počasí, bude zasklena. Využije se tak celoročně. Kavárna bude podle Jiřičné pojmenovaná Eva.
0 komentářů
přidat komentář

Související články