Dokončení hrubé stavby Turner Contemporary od Davida Chipperfielda

Zdroj
Turner Contemporary
Vložil
Petr Šmídek
08.02.2010 21:00
David Chipperfield

Na konci minulého roku byla dokončena hrubá stavba muzea Turner Contemporary v Margate v anglickém hrabství Kent. Současná podoba muzea vzniká podle projektu londýnského architekta Davida Chipperfielda, který projekt převzal v polovině roku 2006 po Snøhettě. Projekt se rodí na pobřeží v místech bývalého domu anglického malíře Josepha Mallord William Turnera pokládaného za předchůdce impresionismu.
K zakázce se v roce 2001 dostala na základě mezinárodní soutěže norská kancelář Snøhetta. Soutěže se tehdy zúčastnilo 150 architektonických týmů. Původní rozpočet ve výši 7 milionů liber Snøhetta vystupňovala až na 50 milionů liber. Naplánovaný termín otevření v roce 2004 se nedařilo splnit, a proto byla uspořádána nová soutěž, v níž byl ze šestice oslovených kanceláří vybrán projekt Davida Chipperfielda s cenou 17,4 milionů liber.
Muzeum Turner Contemporary tvoří dvoupodlažní stavba na soklu ochraňující stavbu před přílivovou vodou. Výrazná hmota muzea je odvozena z kompozice šesti identických objemů s prosklenou pultovou střechou, kudy dovnitř přoniká příznivé severní osvětlení. Z výstavních prostorů se budou nabízet výhledy na širé moře i historické město. Obvodové stěny budou obloženy bílými skleněnými panely. Dokončení muzea je naplánováno na počátek roku 2011.
Info>
0 komentářů
přidat komentář

Související články