JKF 2010 - první místo v kategorii dům

Bytový dům Praha - Vršovice

Zdroj
Ještěd f kleci
Vložil
Tisková zpráva
12.02.2010 00:05
Jan Veisser
ateliér: prof. Ing.arch. Jaroslav Šafer / Mgr.A. Zdeňka Němcová-Zedníčková
MÍSTO, na kterém nikdy nebyl dům plánován, místo narušení urbanismu, založeného na blocích, arogantní dominantou ministerstva. Budova ministerstva tvoří bariéru, zeď, v okolí zanechává neřešený zbytkový prostor. Částí zbytkového prostoru je řešený pozemek.
Současný urbanismus umocňuje dominanci budovy ministerstva. V případě zastavění okolních pozemků by mohlo dojít k jeho potlačení a k zkvalitnění veřejných prostor. Vhodné zahuštění centrálních částí Prahy je žádoucí jako protiváha k negativní tendenci vysidlování Prahy do satelitů.
Klíčem je nabídnout kvalitní městské bydlení. Archetypem městského bydlení je pavlačový dům s vnitřním dvorem, můj návrh z tohoto archetypu vychází. Kvalitní bydlení souvisí se slovy sousedství, potkávání, intimita, přiměřenost, jednoduchost. Samozřejmostí příjemného bydlení pak musí být propojení bytu s venkovním prostředím.
Moje stavba chce být pevná, ale ne další zdí. Pohledová osa procházející skrz pozemek je zachována. Chce své obyvatele ochránit před záplavou nekvalitního veřejného prostoru. Uzavírá se do sebe, zároveň je však pootevřená a vlídná ke všem příchozím. Balkonky vystrčené jako periskop ponorky vyhlížejí zlepšení okolní situace.
Stavba vytváří od okolí uzavřený, ale všem přístupný a měřítkově přiměřený venkovní prostor – DVŮR = centrální společný prostor pro všechny byty. Teprve ze dvora se dá vstoupit do jednotlivých bytů. Většina bytů má s dvorem vizuální kontakt. Dvůr jako místo pro společné i soukromé trávení času. Místo her dětí a letních grilování.
Byty jsou založené na volném půdoryse, mnohdy se dají jednotlivé místnosti spojovat, díky rozřezání hmoty bytovky jsou osvětleny z několika stran. Výhledy z obytných místností jsou jak do dvora, zahrady MŠ, tak do ulice. Nikdy nesměřují přímo na ministerstvo. Celkem je v tomto bytovém domě 19 bytů, z toho část je mezonetových. V parteru je umístěna kavárna, obchod a ordinace. Kavárna má terasu při schodišti vedoucím na dvůr. Parkoviště situované pod dvorem má 20 stání ve dvou úrovních.
KONSTRUKCE – železobetonový skelet vyplněný tepelně izolačními porobetonovými tvárnicemi
MATERIÁLY – fasády do ulice: pouze přetřeny tmavě šedou barvou sjednocující barvu tvárnic a stěrky zakrývající tepelnou izolaci na betonovém skeletu
- fasády do dvora: modřínové dřevo bez povrchové úpravy
Jan Veisser
5 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
to jo
Vích
12.02.10 07:13
pro mě absolutní vítěz
větroplav
13.02.10 06:02
bravo!
woitah
09.03.10 09:09
zajímavý návrh-líbivý
robert
10.03.10 01:12
souvislosti
Vích
10.03.10 04:49
zobrazit všechny komentáře

Související články