Liberecké kašně mráz prospěje nebo ji poškodí

Zdroj
Miloslav Lubas
Vložil
ČTK
02.02.2010 16:20
Liberec

Liberec - Klasicistní Neptunova kašna z roku 1823, která se v létě po opravě vrátí na Benešovo náměstí v Liberci, se stane jednou z nejvýznamnějších památek obnovených letos v Libereckém kraji. V minulosti se dostala do téměř beznadějného stavu, radnice ji ale nechala opravit. Obnova stála 2,5 milionu korun. V kašně zůstane voda i v zimě, ale nikdo neví, co to s ní udělá, řekl dnes noviná- řům Jiří Křížek z Národního památkového ústavu.

    "Těžko odhadovat, co se s pískovcovou kašnou s ohřívanou vodou stane v silných mrazech. V našich klimatických podmínkách se kašny na zimu většinou vypouštějí," dodal Křížek.
    Památkáři pracují se dvěma variantami - buď kašně celoroční provoz prospěje, nebo ji poškodí. Podle Křížka ji mohou ohrozit například takzvané tepelné mosty a zamrzající voda. "Na místě je velká opatrnost. Kašna se musí v zimě pečlivě sledovat. V Liberci se zachovala jako jediná z několika desítek starých kašen," prohlásil Křížek.
    Neptunova kašna se přestěhovala v roce 1925 ze současného Benešova náměstí na nedaleké Nerudovo náměstí. V roce 2005 už byla ve velmi špatném stavu a po rozebrání skončila v Severočeském muzeu. Na její devastaci se podíleli kromě nepříznivých povětrnostních podmínek také vandalové.
    Původní socha Neptuna zůstane v Severočeském muzeu, kašnu na Benešově náměstí ozdobí její replika. Rekonstruovaná kašna bude stát v jižní části náměstí naproti novorenesanční radnici. Řemeslníci ji usadí na vysoký podstavec, aby ji lidé dobře viděli. O ohřívání a čeření vody se postará unikátní systém.
    O náklady na opravu památky se rovným dílem rozdělily liberecký magistrát a ministerstvo kultury. Do úprav Benešova náměstí, mezi něž patří i kašna, vloží radnice asi sedm milionů korun.
8 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
klima vs. kašny
Jan Sommer
02.02.10 06:18
Nadpis
Jiří Thiemel
03.02.10 12:29
Jiří Thiemel neumí pozorně číst
Jan Kratochvíl
03.02.10 01:04
Jako pára nad kašnou
gallina scripsit
03.02.10 08:06
klima vs. kašny
Sengge
03.02.10 02:36
zobrazit všechny komentáře