Inspektoři UNESCO ukončili svou pražskou misi

Vložil
ČTK
01.02.2010 17:55
Praha

Praha - Inspektoři Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) ukončili svou pražskou misi. Prohlédli si staveniště tunelu Blanka, dopravu po magistrále v centru Prahy, Václavské náměstí nebo Břevnovský klášter a Vítkov. S jakými dojmy Prahu opouštěli, zatím tají, výsledky kontroly chtějí zveřejnit až na letním jednání Výboru pro evropské dědictví UNESCO v Brazílii.

    V hlavním městě se setkali se zástupci oficiálních institucí i občanských sdružení. Hlavními tématy byly podle zjištění ČTK avizovaná kontrola výstavby tunelového komplexu Blanka a její dopad na pražskou památkovou rezervaci, plánovaná stavba obchodního centra u Václavského náměstí, rekonstrukce pražských nádraží a takzvaná muzejní míle, plánovaná stavba tunelů pod Národním muzeem.
    "Řekli jsme jim naše stanoviska k tématům, o kterých jsme věděli, že mají zájem. Oni nám dali některé doplňující otázky," řekl ČTK ředitel české pobočky ICOMOS (Mezinárodní rada památek a sídel) Josef Štulc.
    Mise UNESCO působila v Praze od úterý do soboty. "Jsou prodlouženým okem Výboru pro světové dědictví," uvedl Štulc. Na jednání se sešli s představiteli ICOMOS, Národního památkového ústavu nebo magistrátu, ale setkali se i s Klubem za starou Prahu nebo s odpůrci současného způsobu opravy Karlova mostu.
    Své partnery vždy pečlivě vyslechli, zjištění ale nekomentovali. Podle informací ČTK se jednání konala za zavřenými dveřmi, na schůzku neměli přístup ani asistenti s občerstvením.
    Hlavním tématem, proč mise do Prahy přijela, byla kontrola stavby městského okruhu v tunelech Blanka a jejich případný negativní vliv na pražskou památkovou rezervaci. Podle Štulce je již projekt nevratný, inspektory ale upozornil na nízkou architektonickou hodnotu vjezdů do tunelu. "Zatím to je ryze dálniční řešení," řekl. Chce proto, aby město plány přepracovalo.
    Mluvilo se ale i o dalších aktuálních stavebních akcích v metropoli. Jednou z nich je plánovaná přestavba vnitrobloku mezi ulicemi Jindřišská, Panská, Na Příkopě a Václavským náměstím. Jejím odpůrcům se nelíbí objem plánované zástavby, výška budov ani porušení historických parcel. "Inspektoři si to velmi pozorně vyslechli," řekl Štulc.
    Účastníci mise si dále chtěli prohlédnout Vítkov a pohled z něj na hlavní město, Masarykovo nádraží nebo Břevnovský klášter.
    Inspektoři svá zjištění přeloží Výboru světového dědictví UNESCO, které se koná jednou do roka zpravidla v červnu nebo v červenci. Letos se členové sejdou v Brazílii. Loni výbor na zasedání ve španělské Seville vyjádřil "své hluboké znepokojení nad potenciálními dopady tunelového komplexu Blanka".
0 komentářů
přidat komentář