Ekologický dokument Architekt odpadu vychází na DVD

Vložil
ČTK
27.01.2010 23:10
Praha

Praha - Dokumentární film, který natočil britský režisér Oliver Hodge pod názvem Architekt odpadu, právě vydává na DVD distribuční společnost Aerofilms ve spolupráci s ministerstvem životního prostředí. Do českých kin vstoupil loni 5. června a na festivalu Ekofilm 2009 získal Velkou cenu a Cena diváků.
    Film pojednává o Američanu Michaelu Reynoldsovi, kterého lze nazvat nejvýznamnějším světovým "architektem odpadu". Přes tři desítky let s  úspěchem staví velmi levné domy, které disponují vlastním zdrojem energie, vody i tepla. Ke stavbě využívá staré pneumatiky, plechovky od piva, skleněné láhve a další materiál považovaný za odpad. Z nich vybudoval mnoho neuvěřitelně originálních staveb; některé vypadají jako středověké hrady, jiné jako pyramidy, spoustu z nich pohánějí obrovské větrné turbíny.
    Tato překvapivě skvěle fungující alternativa bydlení z dílny vystudovaného architekta a zastánce trvale udržitelného rozvoje z Nového Mexika přesto v USA naráží na byrokratické překážky. Celé tři roky zaznamenával režisér Oliver Hodge Reynoldsovu práci i  jeho boj s americkými úředníky.
    Když se Reynolds pokusil postavit svůj první dům z plechovek od piva, popudil národní asociaci zedníků natolik, že ho donutili stavbu přerušit. Šlo o jeden z jeho prvních "zemědomů", tedy o dům, který je mimo systém všech rozvodných sítí, poháněný solární energií a postavený z pneumatik. Náklady na jeho chod jsou prý téměř nulové, protože si sám recykluje dešťovou a odpadní vodu.
    Se svým pokusem začal Reynolds nedaleko městečka Taos v poušti Nového Mexika. Ze začátku mohl působit poměrně svobodně, avšak se změnou politické garnitury nastaly problémy. Film tedy prakticky sleduje Reynoldsův boj s úředním šimlem, který nevidí dál než na hlavičku papíru s předpisy.
    "Pokud máte vlastní elektřinu, teplo a vodu, znamená to, že si tvoříte svou vlastní politiku. A právě toho se asi bojí," říká Reynolds.
    Z 350 hodin natočeného materiálu se tvůrcům nakonec podařilo sestříhat zajímavý portrét výjimečného muže a jeho splněného životního snu. Film ukazuje různé fáze výstavby jeho originálních objektů, zobrazuje i jeho jednání s úředníky a boj s nepochopením v USA.
    DVD obsahuje kromě filmu doplněného českými titulky mezi bonusy i pozdrav Michaela Reynoldse českému publiku.
0 komentářů
přidat komentář