Odpůrce způsobu oprav Karlova mostu vyslechne mise UNESCO

Vložil
ČTK
26.01.2010 19:20
Praha

Praha - Argumenty odpůrců způsobu opravy Karlova mostu, kteří dnes demonstrovali proti údajnému ničení této památky při rekonstrukci, vyslechnou ve středu navečer zástupci mise UNESCO. Novinářům to dnes řekl viceprezident Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví (ASORKD) Martin Kadrman.

    Odpůrci požadují opravy okamžitě zastavit. Chystají se podat další trestní oznámení, které se bude týkat údajné ztráty historicky cenných kamenných kvádrů. Už loni v říjnu odpůrci oprav podali trestní oznámení, chtěli prověřit právní nedostatky při povolování rekonstrukce.
    "Je to oficiální, členové komise UNESCO si vyžádali od magistrátu naši účast," řekl Kadrman. Mise UNESCO přijela do Prahy prověřovat hlavně dopady pražského tunelu Blanka na pražskou památkovou rezervaci.
    Dnešního protestu se zúčastnilo podle organizátorů i policie na 150 až 200 lidí. Odpůrci oprav vsadili do koše a symbolicky vykoupali ve Vltavě "potupně a pro výstrahu podobných nepoctivců" figuríny pražského primátora Pavla Béma (ODS) a ředitele odboru kultury a památkové péče pražského magistrátu Jana Kněžínka. Prý za to, že se nedokázali postarat o ochranu Karlova mostu a že "prznění jeho všeliké ještě brání".
    "Chceme stavbu s okamžitou platností zastavit, protože jsme přesvědčeni o tom, že její pokračování je dalším ničením Karlova mostu," řekl Kadrman. Podle něj to potvrzuje nejen památková inspekce ministerstva kultury, ale i Klub za starou Prahu.
    Rekonstrukce trvá již dva roky. Památková inspekce ministerstva kultury shledala nedostatky v dokumentaci stavby i v samotných restaurátorských postupech. Údajně bylo nahrazeno více kamenných bloků, než doporučil průzkum. Inspektorům se nelíbil ani způsob, jakým byly opracovávány kameny v zábradlí mostu. Práce na mostě tak prý výrazně narušily autenticitu této národní kulturní památky.
    Asociace chce na údajné nedostatky upozornit na schůzce, jež se koná ve středu navečer v rezidenci primátora. Podle ní se ze seznamu uveřejněného stavební firmou SMP CZ nedohledalo 26 kamenných kvádrů, z nichž mnohé jsou starší 150 let. "Z 32 úseků Karlova mostu jsme se zaměřili na jeden jediný. Z něho jsme nebyli schopni dohledat 26 kamenných kvádrů," upozornil Kadrman. Nenávratně bylo zničeno několik středověkých kamenů, například románský kvádr z Juditina mostu, dodal.
    Petici za okamžité zastavení prací podepsalo již téměř 40.000 lidí. K přestavbě Karlova mostu byl zpočátku velmi kritický i Národní památkový ústav (NPÚ). Ještě v listopadu uvedl, že pokud se nezmění dosavadní způsob oprav mostu, může ho to nenávratně poškodit. Kvalita prací tehdy podle NPÚ stále neodpovídala významu památky. V dnešní tiskové zprávě ale NPÚ uvedl, že při rekonstrukci už se daří naplňovat nápravná opatření, která určil v prosinci magistrát.
    Minulý týden zahájil správní řízení s pražským magistrátem kvůli opravám Karlova mostu plzeňský krajský úřad. O případných sankcích měla původně rozhodovat pražská radnice, která je investorem oprav. Ministerstvo kultury ale v zájmu nezávislosti předalo případ do Plzně.
0 komentářů
přidat komentář

Související články