Kvůli vyšší DPH podraží po roce 2007 asi pětina nových bytů

Vložil
ČTK
30.01.2006 09:55
Praha

PRAHA - Po roce 2007 by kvůli vyšší dani ze stavebních prací měla podražit asi pětina nových bytů. U nich by místo pětiprocentní DPH platila 19procentní sazba daně. Vyplývá to z kompromisu, který dohodla česká vláda s EU ve sporu o daně, píšou dnešní Hospodářské noviny.

"První odhady ukazují, ze by se pětiprocentní zdanění mohlo týkat asi 70 až 80 procent nových bytů," cituje deník ministra pro místní rozvoj Radko Martínka. Pravidla, která určí, jaké bydlení bude i nadále podléhat pětiprocentní dani, stanoví v příštích týdnech vláda.
Ministr financí Bohuslav Sobotka v neděli řekl, že nižší sazba DPH by měla po roce 2007 platit na výstavbu bytů a rodinných domů, které budou nějakým způsobem podporovány z veřejných peněz. Těch má být většina. Jako příklad uvedl podporu výstavby prostřednictvím půjček ze Státního fondu rozvoje bydlení nebo stavby bytů, které budou stavebníci financovat ze státem dotovaného stavebního spoření. Opozice i odborníci jsou k tomuto řešení spíše skeptičtí.
Česko získalo během vyjednávání od EU slib, že většina nových bytů bude spojena se sociální politikou. To umožní, že pro jejich stavbu bude platit jen pětiprocentní sazba DPH.
0 komentářů
přidat komentář