Magistrát a Praha 2 schválili memorandum k úpravě Karlova náměstí

Vložil
ČTK
19.01.2010 19:45
Praha

Praha - Pražský magistrát a Praha 2 schválili memorandum o vzájemné spolupráci při rekonstrukci Karlova náměstí. Má řešit nejen rekonstrukci největšího náměstí Česka, ale i jeho dopravní, bezpečnostní nebo ekologické potíže. Novinářům to dnes řekl primátor Pavel Bém (ODS). Podrobnosti chtějí magistrát a druhá městská část sdělit až na společné tiskové konferenci. O přestavbu náměstí se Praha 2 snaží již několik let, narazila ale na nesouhlas místních obyvatel a památkářů.

    Radnice Prahy 2 vypsala před dvěma lety ideovou soutěž na návrhy úprav Karlova náměstí. S plánem, který ze soutěže vzešel, ale nesouhlasí památkáři. Připomínky například mají k plánovanému podchodu pod Ječnou ulicí.
    Praha 2 se pokusila upravit Karlovo náměstí již před několika lety, snaha se ale setkala s odporem místních obyvatel, kteří odmítali kácení stromů.
    Podle mluvčího magistrátu Jiřího Wolfa jsou v memorandu navržena krátkodobá, střednědobá i dlouhodobá opatření, která by měla začít již letos. Zajistit mají mimo jiné dopravní změny, které povedou ke zklidnění dopravního zatížení náměstí.
    "Rádi bychom společnými silami vrátili Karlovu náměstí jeho společenskou, obchodní, dopravní i odpočinkovou funkci, kterou od svého zrodu v rámci Nového Města i celé Prahy plnilo," uvedl Bém.
    Památkáři už dříve uváděli, že chtějí zachovat park v původní podobě, jak ho navrhl parkový architekt a ředitel pražských parků a zahrad František Thomayer, bratr známého lékaře Josefa Thomayera. Architekt sjednotil celé náměstí a po jeho obvodu vysadil stromořadí odolných listnáčů. Podle Prahy 2 je ale toto řešení překonané, nepočítalo totiž s intenzivním automobilovým provozem, ani s tramvajemi a metrem.
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
odpocinkova funkce
Jan Sommer
26.01.10 05:20
a zase MALINSKÝ
JL
26.01.10 10:40
zase ti betonáři
Eva Sadílková
27.01.10 01:18
zobrazit všechny komentáře

Související články