Ministr nechá Knížáka vést NG až do příštího roku

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
14.01.2010 17:30
Praha

Praha - Ministr kultury Václav Riedlbauch pravděpodobně ponechá ředitele Národní galerie (NG) Milana Knížáka v čele této instituce ještě téměř tak dlouhou dobu, jak si Knížák sám přeje, tedy do konce roku 2011. Výběrové řízení na Knížákova nástupce chce ministr ukončit nejpozději do poloviny příštího roku. ČTK to dnes sdělil mluvčí ministerstva Jan Cieslar. Sám Riedlbauch má ale mandát omezený trváním úřednické vlády do června tohoto roku, jeho nástupce se může rozhodnout jinak.
    V minulých dnech přitom Riedlbauch mluvil o tom, že by do konce působení svého kabinetu rád konkurz vyhlásil, ale ještě raději také uzavřel. Ministr dlouhou dobu potřebnou na uspořádání konkurzu nyní zdůvodňuje tím, že je třeba zabezpečit "plynulé a bezproblémové předání řízení a zabezpečení chodu této významné instituce".
    Knížák uvádí, že by v NG chtěl být do konce příštího roku. Loni završil desetileté působení v čele galerie; tato doba je sice velmi dlouhá, Knížák ale není nejdéle sloužícím ředitelem tuzemské státní kulturní instituce, někteří je vedou i dvě desítky let.
    "Během několika málo týdnů si spolu najdeme termín na schůzku. Chci také znát jeho představu, jaký by měl být jeho nástupce," uvedl ministr kultury dnes v tiskové zprávě. Přesné datum Knížákova odchodu prý ještě nepadlo. Rozhodování o dalším působení Knížáka v čele jedné z  nejvýznamnějších kulturních institucí souvisí se systémem obhajob ředitelů příspěvkových organizací, které ministr Riedlbauch zavedl.
    Knížák v čele NG léta sklízel kritiku části odborné obce, v posledních letech zaznívaly i  hlasy volající po jeho odvolání. Kritiku sklízel už způsob jeho jmenování - v  konkurzu nebyl jednoznačně první, přesto ho tehdejší ministr kultury Pavel Dostál (ČSSD) jmenoval. Knížák má ale blízko i k druhé nejsilnější tuzemské partaji, za ODS kandidoval v roce 1998 neúspěšně do Senátu.
    Blízký vztah má Knížák také k dnešnímu prezidentovi Václavu Klausovi, a ačkoliv se v  některých názorech na umění neshodnou, podobný pohled měli na Kaplického projekt budovy Národní knihovny. Dnes se podle serveru Novinky.cz sešli v pražské hospodě, prý na plánované schůzce. "Je směšné, co se kolem Národní galerie odehrává," komentoval Klaus informace o plánovaném odchodu Knížáka z NG, respektive zájem médií i odborníků o zamýšlenou změnu.
    Kritikům na Knížákovi jako řediteli NG vadilo zejména přílišné rozšiřování stálých expozic a nabývání dalších objektů na úkor pořádání významných výstav a kooperace se zahraničními institucemi. Knížák si ale vždy za svojí koncepcí stál.
    Kdo by se do výběrového řízení chtěl přihlásit, není mezi odbornou veřejností zřejmé. Před novým ředitelem bude stát rozhodnutí, zda pokračovat v Knížákově linii budování muzea výtvarného umění, či posunout NG více k instituci zaměřené nejen na sbírkovou činnost, ale také na pořádání dočasných výstav a více otevřenou světu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články