Galerie Jaroslava Fragnera představí ateliér Kamil Mrva architects

Kamil Mrva architects: Tvorba studia Kamila Mrvy

Zdroj
Galerie Jaroslava Fragnera
Vložil
Tisková zpráva
14.01.2010 00:05
Výstavy

Kamil Mrva Architects

20. 1.–28. 2. 2010

Galerie Jaroslava Fragnera
Betlémské nám. 5a, Praha 1
www.gjf.cz

Vernisáž
19. 1. 2010 v 18 hodin v GJF


Architekt Kamil Mrva (1974) je jedním z nejvýraznějších představitelů mladší generace českých architektů. Po absolvování brněnské fakulty architektury a krátké praxi v pražském ateliéru Gama pod vedením Karla Pragera se vydal na studijní cestu do Severní Ameriky, kde studoval především stavby F. L. Wrighta. Plný elánu z této cesty se vrátil zpět do rodné Kopřivnice a pustil se do práce na jedné ze svých prvních staveb, vlastním rodinném domě s ateliérem. Zde realizoval svůj manifest a prožil si stavbu domu z pohledu architekta, investora i stavebního dozoru. Dům, nesoucí jeho typický rukopis, vzbudil velkou pozornost a přinesl mladému architektovi první zakázky. Následovalo několik rodinných domů, které se vyznačují propojením soudobého architektonického tvarosloví s tradičními materiály a krajinným rázem beskydského regionu.
Ačkoliv si architekt svými dřevostavbami získal pozoruhodné renomé,  nezůstal pouze u této technologie a v další etapě tvorby rozšířil architektonický rejstřík o další materiály a architektonické úkoly. Výstava představuje tvorbu studia Kamil Mrva Architects v době určitého přelomu. V portfoliu realizací se objevují i větší stavby a soubory. Dominantním konstrukčním materiálem dnes rozestavěných domů již není pouze dřevo. I k jiným materiálům, jako je kámen, beton, kov, sklo, však Kamil Mrva přistupuje tak, aby využil jejich typických vlastností a realizoval z nich stavby jednoduché, čisté, účelné. Několik posledních rozpracovaných projektů se týká veřejného prostoru.
Kamil Mrva pracuje již více než deset let ve svém ateliéru v Kopřivnici,  ovšem projekty už nejsou spjaty výlučně s beskydským regionem. I přes narůstající objem zakázek pracuje s malým týmem spolupracovníků, jeho ateliérem prošla celá řada studentů.


Koncepce výstavy
Kamil Mrva Architects, Galerie Jaroslava Fragnera a Studio 6.15
24 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Přijdeme!!!
Mjölk architekti
15.01.10 04:55
Kamil Mrva architects
takyarchitekt
16.01.10 12:11
o anglinu jde v prvni rade
Jan Sommer
16.01.10 10:43
taky architekt a takytrouba
Jan Pavel
21.01.10 08:23
Ucit se, ucit se, ucit se !
takyarchitekt
21.01.10 03:10
zobrazit všechny komentáře

Související články