Mise UNESCO přijede zkontrolovat Prahu do konce ledna

Zdroj
Karel Čapek
Vložil
ČTK
13.01.2010 21:55
Praha

Praha - Mise Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO), která chce ověřit dopad stavby tunelu Blanka na pražskou památkovou rezervaci, přijede do Prahy do konce ledna. ČTK to řekl ředitel magistrátního odboru památkové péče Jan Kněžínek. Přesný termín zatím magistrát nezná. Inspektoři chtějí podle Kněžínka kromě městského okruhu prozkoumat také stavbu tunelů pod Národním muzeem, takzvanou muzejní míli, nebo plánovanou revitalizaci nádraží. Prozkoumají možná ale i další stavby.
    Inspektoři UNESCO chtěli původně přijet již v prosinci, termín se ale nelíbil ministerstvu kultury. Jeho úředníci se obávali, že nestihnou vypracovat potřebné podklady a nabízeli březnový termín.
    Hlavním tématem, kterým by se měli kontroloři zabývat, je tunel Blanka a dopad jeho stavby i budoucího provozu na pražskou památkovou rezervaci. Zatímco magistrát i Český národní komitét ICOMOS (Mezinárodní rada památek a sídel) se kontroly neobávají, členové petičního výboru Chceme pravdu o  tunelu se domnívají, že stavba bude mít na historickou Prahu neblahý vliv. Hrozí prý například poškození hradeb.
    Problémem se Výbor světového dědictví UNESCO zabýval již na svém červnovém zasedání ve španělské Seville. Vyjádřil tehdy "své hluboké znepokojení nad potenciálními dopady tunelového komplexu Blanka". Podle Kněžínka ale mají inspektoři nesprávné informace a při misi se vše vysvětlí.
    Ředitel české pobočky ICOMOS Josef Štulc ČTK řekl, že kontroloři se kromě oficiálně avizovaných témat budou pravděpodobně zabývat i  dalšími kauzami. A to zejména kritizovanou opravou Karlova mostu, na kterou UNESCO upozornila dopisem Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví (ASORKD). Ti požadují středověkého mostu pozastavit, dokud se nevyšetří pochybení při opravě, na která upozornila komise ministerstva kultury i Národní památkový ústav.
    Česká pobočka ICOMOS již inspektorům připravila k této věci stanovisko, které má ČTK k dispozici. Podle něj by bylo pozastavení prací nezodpovědným krokem, který by mohl znamenat pro památku větší nebezpečí než pokračující oprava.
    Další téma, které kontroloři možná otevřou, je plánovaná rozsáhlá přestavba vnitrobloku mezi Václavským náměstím, ulicí Na Příkopě a Jindřišskou ulicí.
    Hostitelem inspektorů bude magistrát. Podle Štulce podobné mise trvají tři až čtyři dny. "Budou se tázat, budou chtít vidět. Nepsaným pravidlem je hovořit s významnými občanskými sdruženími," řekl Štulc.
    Výsledek kontroly, ze které kontroloři sepíší podrobnou zprávu, se Praha dozví až za několik měsíců. Členové mise nesmí o svém názoru mluvit s médii ani s hostiteli, dodal Štulc. Svůj názor sdělí Výboru pro světové dědictví, který ho projedná na svém zasedání na přelomu června a července. To se letos hostí brazilské Rio de Janeiro.
    Štulc je přesvědčen, že z hlediska kulturních hodnot není Praha ohrožena. Jako větší problém vidí mrakodrapy na Pankráci, těmi se ale mise zabývat nebude.
0 komentářů
přidat komentář

Související články