Obec pronajala zámek Zelená Hora na 60 let Francouzům

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
12.01.2010 21:50
Praha

Klášter (Nepomucko) - Zámek Zelená Hora, známý díky románu Miloslava Švandrlíka Černí baroni, získala definitivně do šedesátiletého pronájmu francouzská investorská a hotelová asociace CCEC. Chce ho přestavět na luxusní hotel s pivovarem i ubytovnou, vzhled památky se příliš nezmění. Po pětiletém jednání Francouzů s obcí tak vstoupila v platnost nájemní smlouva z  roku 2007. Do poloviny února bude areál předán, řekl dnes ČTK Josef Rota, starosta obce Klášter u Nepomuka, které památka od roku 1991 patří.
    "Francouzi si dlouho dávali do nájemní smlouvy podmínku, že do projektu půjdou pouze tehdy, pokud seženou evropské dotace. Před koncem roku ji vypustili," dodal. Další podmínkou pro to, aby nájemní smlouva nabyla účinnosti od Nového roku, bylo zaplacení rezervačního poplatku, který Francouzi převedli obci 31. prosince. Jeho výši odmítl Rota s odkazem na dohodu s investorem sdělit, stejně jako termíny přestavby a její plánované náklady; loni se diskutovalo 700 milionů korun. Nájemce musí nyní objekt pojistit, hlídat a dělat tam údržbu, řekl Rota.
    Investor, který loni získal územní rozhodnutí a má k rekonstrukci také závazné stanovisko památkářů, už požádal o stavební povolení. Ze zámku, který je prázdný, vznikne hotel s bazénem, v hospodářských staveních Šternberského dvora, které obec získala až v roce 2004, bude pivovar, výstavní síň, levnější ubytovna a konírny.
    CCEC, která už dala obci miliony korun na opravu střech, fasád, opěrných zdí, na údržbu a nákup zbylých pozemků, se svými investicemi soustředí na Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko, kde už podle Roty luxusní hotely má. Nájem má firma začít obci platit až za několik let, Rota ale konkrétní termín ani sumu neuvedl. "Platit ho budou, i  když nebudou mít nic zprovozněné. Bude to dost peněz pro malou vesnici," dodal starosta obce s ročním rozpočtem asi 1,5 milionu Kč.
    "Pokud Francouzi začnou s pracemi ještě letos, už bychom asi zámek neotevírali," vysvětlil Rota. Památka, kterou proslavil také Rukopis zelenohorský, je otevřená o víkendech od května do konce září. Loni ji navštívilo přes 3000 lidí. Výrazné meziroční snížení bylo dáno tím, že se tam nepořádala žádná kulturní akce.
    Klášter má nyní 171 obyvatel, o 20 více než před deseti lety. Podařilo se přivést sem autobusovou linku na Plzeň, kde pracuje většina občanů, uvedl starosta. Volné pozemky na rodinné domky obec nemá, ale pod zámkem je 50 soukromých parcel, kde už dva stojí.
0 komentářů
přidat komentář