Soutěžní návrh TPAC v Tchaj-peji od NL architects

Zdroj
NL architects
Vložil
Petr Šmídek
09.01.2010 16:00
NL Architects

V soutěži na tchajpejské herecké centrum (Taipei Performing Arts Centre) sice počátkem minulého roku zvítězila Koolhaasova OMA. Nebude však na škodu představit si návrh dalšího holandského ateliéru NL architects, který v soutěži neuspěl. I přes akusticky, světelně a jinak nedořešenými stránkami projekt přichází s několika zajímavými myšlenkami.

Záměrem bylo zpřístupnit umělecké centrum úplně každému. Veřejný charakter stavby byl zaručen vyzvednutím podstatné části stavebního programu do vzduchu a vytvořením veřejného náměstí ve spodní části. Veřejně přístupné náměstí se stává součástí stavby. Výsledný návrh lze rovněž přirovnat ke stolu, kde čtyři nohy komunikačních jader vynáší desku se třemi divadelními sály. Odhmotněný střed stavby se svou prostorovou členitostí a bohatou vnitřní náplní chová jako plnohodnotná městská část. Nachází se zde multimediální knihovny, galerie, bary, restaurace, kluby a vstupní části do divadelních sálů. Na balkónech a terasách ve vyšších patrech jsou pak plavecké bazény, plochy pro jízdu na kolečkových bruslích, dětská hřiště, zahrady hotelu a venkovní kavárenské posezení.
Vlastní herecké centrum tvoří tři divadelní sály: jeden velký pro 1500 diváků a dva menší s 800 sedadly. Divadla leží v různých výškách. Jeviště jednoho sálu je umístěno u jihovýchodní 'nohy' návrhu. Vstupní lobby se nachází pod divadlem a po skončení představení se diváci rozptýlí po zastřešeném náměstí. Vícefunkční divadlo je spojeno s jihozápadní 'nohou' téměř u střechy a hlavní sál velkého divadla je zavěšen pod  horizontální deskou nad krytým náměstím.
0 komentářů
přidat komentář

Související články