Park u zámku Kačina dostane původní podobu z 19. století

Vložil
ČTK
09.01.2010 10:35
Jihlava

Svatý Mikuláš (Kutnohorsko) - Park u zámku Kačina ve Svatém Mikuláši postupně dostane původní podobu z 19. století. Náklady na jeho rekonstrukci jsou přes 60 milionů korun. Obnova se uskuteční po etapách podle toho, jak se podaří zajistit finanční zdroje. Letos se začne s úpravami vegetace. Potrvají tři roky. Muzeum českého venkova, které v zámku sídlí, na ně dostalo evropskou dotaci 20 milionů korun, řekl ČTK jeho ředitel Pavel Novák.
    Anglický park založil roku 1789 Jan Rudolf Chotek (1748 až 1824). Chotkové nechali dovážet a na svém panství vysazovat cizokrajné dřeviny, které množili v lesních školkách. Na Kačinu se tak dostaly tyrolské modříny, kaštanovníky, akáty, pinie či moruše. Sázely se tam také jírovce, jeřáby, vrby či buky nebo topoly. "Ve své době to byly zajímavosti, nyní jsou tyto stromy zdomácnělé," dodal Novák.
    V parku rostla také katalpa, která už ale dožila. "Pyšní jsme na jeden z největších tisů v republice, pravděpodobně byl vysazen už v době zakládání parku. Vnímáme ho jako veliký rozložitý keř, ale ve skutečnosti je to strom," uvedl ředitel. Vznik parku zřejmě pamatuje i akát, který má obvod kmene čtyři až pět metrů. Původně to bylo asi několik stromů, které srostly.
    Evropská dotace se týká pouze obnovy vegetačních prvků, tedy stromů a keřů. Velké travnaté plochy kolem zámku už nezahrnuje. Na ně přijde řada v dalších etapách, stejně jako na úpravy cest, kamenné zídky, kapličky, altánu nebo přeložky sítí. Obnovovat cesty v parku muzeum začalo už loni. Dostalo na to dva miliony korun od ministerstva zemědělství. "Vznikne nový návštěvnický okruh parkem, který umožní vnímat dálkové pohledy na zámek, které dosud nebyly možné," poznamenal ředitel.
    Na projektu obnovy parku spolupracovali architekti s lednickou zahradnickou fakultou. Původních dokumentů, z nichž mohli vycházet, se moc nedochovalo. Velkým pomocníkem byly katastrální mapy z roku 1838, které zachytily park v jeho vrcholné fázi. Park byl založen v souvislosti s přípravou staveniště zámku. Když se do něj Chotkové roku 1823 přestěhovali z Nových Dvorů, bylo už jejich sídlo obklopeno vzrostlou zelení.
    Park má rozlohu asi 200 hektarů, v majetku muzea je desetina. Zbytek vlastní Lesy ČR, které podle Nováka také připravují jeho úpravy. Chtějí například obnovit novodvorskou alej a rybník, rozšířit travnaté plochy, vybudovat nové cesty. Soukromý investor zase plánuje příští rok v sousedství parku obnovit vinice.
0 komentářů
přidat komentář