Gödelovo století - matematik a logik Kurt Gödel

Výstava v Rakouském kulturním fóru v Praze

Zdroj
Rakouské kulturní fórum v Praze
Vložil
Tisková zpráva
06.01.2010 11:35
Kurt Gödel, který se narodil v Brně, platí všeobecně za největšího logika od dob Aristotela. Time Magazine ho zařadil mezi 100 nejdůležitějších osobností 20. století a Harvardská univerzita mu propůjčila čestný doktorát za objev „nejvýznamnější matematické pravdy století“.

Rakouské kulturní fórum v Praze představí světoznámého logika na výstavě Gödelovo století, která začne vernisáží ve středu 13. ledna 2010 v 18 hodin. Výstava potrvá do 26. února 2010.

Albert Einstein šel podle vlastních slov na stará kolena na univerzitu v Princetonu jen proto, aby mohl doprovázet Gödela při cestě z univerzity domů. A John von Neumann, jeden z duchovních otců počítačů, o něm napsal: „Gödel je opravdu nenahraditelný. Je jediný matematik, o kterém se to odvažuji tvrdit.“

Autorem výstavy, která vznikla v roce 2006 ke 100. výročí Gödelova narození, je Prof. Dr. Karl Sigmund z vídeňské univerzity. Pražskou výstavu zahájí Prof. PhDr. Ing. Miloš Dokulil, DrSc. z Fakulty informatiky Masarykovy univerzity v Brně, který se zabývá teorií a metodologií vědy a jazyka a který je autorem odborných článků o Kurtu Gödelovi.

Výstava v Rakouském kulturním fóru v Praze bude přístupná od pondělí do pátku od 10 do 13 a od 14 do 16 hodin.
0 komentářů
přidat komentář

Související články