Příbramské autobusové nádraží začalo opět sloužit cestujícím

Vložil
ČTK
05.01.2010 18:20
Příbram

HMArchitekti

Příbram - Moderní dopravní terminál, který vzniká přestavbou autobusového nádraží v Příbrami, byl předčasně uveden do užívání. Od pondělí je v provozu deset nových stání meziměstských linek v horní části nádraží. Autobusy městské hromadné dopravy odjíždějí z nové zastávky v ulici Československé armády naproti areálu finančního úřadu, sdělil dnes ČTK mluvčí příbramské radnice Jiří Kubík.

    "Stavebně byla modernizace autobusového nádraží Příbram dokončena v závěru loňského roku. Nyní zbývá dovybavit a zprovoznit budovu odbavovací haly. Kompletní dokončení a slavnostní otevření připravujeme na jaro," uvedl starosta Josef Řihák. Předčasné užívání stavby povolil stavební úřad.
    Rekonstrukce autobusového nádraží začala na podzim roku 2008. Náklady jsou kolem 60 milionů korun. Z nich 92,5 procenta pokryje dotace z operačních programů a státu, zbytek město.
    O modernizaci autobusového nádraží usilovala Příbram několik let. Původní výběrové řízení vyhrála firma s nabídkou 43,5 milionu korun. Město mělo na rekonstrukci nádraží už tehdy přislíbenu dotaci ve výši 75 procent nákladů, tedy 41,6 milionu korun. Zahájení prací se ale oddálilo kvůli odvoláním účastníků soutěže. Město proto soutěž zrušilo a vypsalo novou. Zvítězil v ní zájemce s nabídkou 76 milionů korun. Rozdíl mezi nabídnutou cenou a přislíbenou dotací by město nemělo z čeho zaplatit, proto výběrové řízení znovu zrušilo, a přišlo tím i o dotaci. Novou soutěž na dodavatele stavby město vypsalo v létě 2008.
    Modernizace nádraží vycházela z původního projektu z roku 2004, který se upravil. Terminál propojil městskou hromadnou, autobusovou a vlakovou dopravu. Na nádraží bude multifunkční budova s moderním sociálním zařízením, místností pro matky s dětmi, výtahem pro invalidy, služebnou městské policie, stánkem s občerstvením a infoboxem. Na místě autobusových zastávek v ulici Československé armády vzniklo 66 parkovacích míst a nový zastávkový prostor pro MHD.
0 komentářů
přidat komentář

Související články