V Brně-Žabovřeskách má vzniknout výškový dům s byty

Vložil
ČTK
21.12.2009 18:55
Praha

Brno - V brněnské městské části Brno-Žabovřesky možná vznikne další výškový dům. Soukromý investor chce bytový dům s 21 nadzemními podlažími postavit na místě současného obchodního komplexu Perla. Nákupní centrum s poštou a obchodem na náměstí Svornosti je zchátralé. Proti přestavbě, jak ji plánuje investor, se však už ozývají místní. Na radnici dorazila první oficiální stížnost, řekl dnes ČTK starosta Aleš Kvapil (ODS).
    Lidé z okolí se obávají toho, že se kvůli multifunkčnímu domu s plánovanými 128 byty ve čtvrti zvýší intenzita dopravy. Starosta souhlasí s tím, že ideálním řešením by bylo, kdyby objekt vlastnilo město a zrekonstruovalo ho, aniž by rostl do výšky. Dodal však, že soukromník, který objekt získal v dražbě, se musí ohlížet i na výdělečnost záměru.
    Bytový dům chce na místě stavět firma Goodwill International. Plánuje 21 nadzemních a pět podzemních podlaží, 225 parkovacích míst a kromě 128 bytů i komerční prostory. V budově by měla zůstat pošta. Podle starosty zatím stavba nemá platné územní rozhodnutí, územní řízení úřad přerušil a investor nyní doplňuje podklady. Záměr však není v rozporu s územním plánem.
    Bydlení v městské části Žabovřesky patří k nejžádanějším v Brně. Podle cenové mapy stavebních pozemků, kterou schválilo nedávno městské zastupitelstvo a která začne platit od ledna, se ceny v lokalitě pohybují kolem 3000 korun za metr čtvereční. Cenu zvyšuje i nedostatek volných parcel, což zároveň žene do výše novostavby. "Pozemků nepřibude, takže stavby se budou postupně zvyšovat. Podívejte se na Minskou. Původně tam byly přízemní domečky, dnes se tam staví pětiposchoďové domy," řekl Kvapil.
    Výškový objekt by měl v Žabovřeskách vzniknout i na místě dnešního hotelu Kozák v Horově ulici. Také tam investor shání potřebná povolení. Rovněž proti tomuto záměru se postavila část místních. Kromě dopravní zátěže se bojí i toho, že věž s 15 nadzemními podlažími bude na okolní rodinné domy vrhat stín.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
warrior
26.12.09 10:50
Autor
26.12.09 03:42
zobrazit všechny komentáře