Ve skanzenu ve Vysokém Chlumci vznikají čtyři nové objekty

Vložil
ČTK
20.12.2009 10:55
Německo

Berlín

Vysoký Chlumec (Příbramsko) - Ve skanzenu ve Vysokém Chlumci na Příbramsku, do nějž se stěhují nejohroženější stavby středního Povltaví, vznikají další čtyři objekty. Letos se tam začal stavět historický vodní mlýn z Radešic, roubený dům z Jiví, stodola z Mašova a seník z Vojenského újezdu Brdy. Některé z nich si návštěvníci budou moci mimořádně prohlédnout už příští rok, řekl ČTK Josef Velfl, ředitel Hornického muzea Příbram, které skanzen spravuje.

    Stavební práce byly tento týden přerušeny a znovu začnou na začátku ledna. Podle Velfla je hotová hrubá stavba stodoly z Mašova, která bude vstupních objektem do skanzenu. "Už má pokladnu a informační středisko, je pod střechou, jsou tam podlahy, dodělávají se některé práce v interiéru," popsal. Pod střechou je i vodní mlýn, nyní se bude řešit jeho technologické zázemí. Dům z Jiví už má základní zděnou konstrukci a začíná se stavět jeho roubená část. Hotovy jsou i základy pod seník, jeho roubená část se na ně začne usazovat v lednu.
    "Stavby musíme dokončit do konce května příštího roku. Potom proběhne jejich kolaudace a následně budeme připravovat interiéry," dodal Velfl. Návštěvníci, kteří zavítají do skanzenu v průběhu příští sezony, si nové objekty budou moci zvenku prohlédnout, při vybraných příležitostech je muzeum pustí i dovnitř. Oficiálně budou zpřístupněny v roce 2011. Převoz čtyř objektů do skanzenu přijde na 26 milionů korun a uhradí ho Evropská unie a zřizovatel muzea, kterým je Středočeský kraj.
    Do vysokochlumeckého skanzenu se stěhují lidové stavby, které by na svém původním místě zanikly. V přírodním areálu v údolí potoka jsou historické zemědělské usedlosti, chalupnická a domkářská stavení, hospodářské stavby, technické stavby na vodní pohon a drobné sakrální objekty, které v převážné většině pocházejí z 18. až počátku 20. století. Muzeum nabízí k prohlídce 11 staveb, v budoucnu by jich mohlo být až 25.
    Hornické muzeum Příbram vzniklo v roce 1886 a je největším hornickým muzeem v České republice. Má přes 40 stálých expozic v historických, památkově chráněných objektech Ševčinského, Vojtěšského, Anenského a Drkolnovského dolu a v hornické chalupě v Příbrami. Jeho pobočkami je kromě vysokochlumeckého skanzenu i Památník Vojna, Muzeum špýchar Prostřední Lhota a Muzeum zlata Nový Knín. Loni ho navštívilo 108.000 platících návštěvníků, letos bude návštěvnost podobná.
0 komentářů
přidat komentář